Răcirea adiabatică, tehnologia care vă ajută să reduceţi cheltuielile

by dcf |dec. 10, 2019 | 0 Comments | Știri

Mai multă putere de procesare! Iată o soclicitare pe care centrele de date din întreaga lume o aud tot mai frecvent din partea clienților și pe care trebuie să o satisfacă rapid dacă doresc să rămână competitive. Mai multă putere înseamnă însă și mai multă căldură. Adică supraîncărcarea clasicelor sisteme de răcire mecanice, care și așa în Data Centerele cu o vechime mai mare de 8-9 ani sunt responsabile de aproape 40% din cosumul de energie electrică. Dacă sunt ceva mai „tinere“, procentul scade, însă eficiența energetică tot scăzută rămâne.

Și pentru că „factura la curent“ devine tot mai apăsătoare – mai ales în contextul inițiativelor de mediu ale Comisiei Europene –, centrele de date încep să adopte soluții alternative la tradiționalele sisteme CRAC. Lucru vizibil și în evoluția valorică a pieței soluțiilor lor de răcire pentru Data Centere, care și-a accelerat creșterea în ultimii ani. De exemplu, conform Research&Markets ritmul de creștere pentru următorii patru ani va fi de peste 12%. Piața își va dubla practic valoarea, ajungând de la 8,3 miliarde de euro cât înregistra anul trecut, la 16,5 miliarde de euro în 2024.

Evident, o bună parte din această creștere va fi asigurată și de către tehnologiile „clasice“ de răcire – în versiuni îmbunătățite din punct de vedere al randamentului și eficienței energetice –, mai ales că strategiile de tip 2N sunt tot mai mult utilizate și în zona de Cooling. Dar încep să își extindă cota de piață sistemele de Free Cooling și cele de răcire adiabatică/evaporativă, care sunt tot mai mai accesibile financiar și reușesc să asigure economii consistente.

Și soluțiile de răcire cu lichid – directe și prin imersiune – înregistrează o evoluție ascendentă. Însă masa de clienți pe nișa de „Liquid Cooling“ este încă redusă, comparativ cu restul tehnologiilor, din cauza investițiilor inițiale mari și a lipsei de standarde în acest domeniu.

Utilizare cu acoperire extinsă

Un avantaj esențial al sistemelor de răcire adiabatică este acela că acționează complementar soluțiilor de Free Cooling și celor clasice/mecanice, fără a încerca să le înlocuiască pe niciunul dintre acestea.

De exemplu, cu ajutorul răcirii adiabatice, un centru de date poate folosi sistemul de Free Cooling atunci când temperatura ambientală o permite (în general, până în jurul temperaturii de 8-9˚C), soluția adiabatică până când temperatura va ajunge la 18˚C, iar peste acest prag sistemul mecanic cu compresor. (Valorile temperaturilor indicate variază în funcție de cât de „permisive“ sunt echipamentele din Data Center – de exemplu, în „ASHRAE 2016 Thermal Guidelines“ intervalul optim de operare recomandat este între 18°C și 27°C.)

Într-un astfel de scenariu „colaborativ“, Data Centerele pot valorifica atât avantajele oferite de Free Cooling, cât și de soluțiile adiabatice, indiferent unde sunt amplasate geografic centrele. (Conform studiilor statistice tandemul Free Cooling + Adiabatic poate fi utilizat 80% din timp în nordul Eropei și 75% în sudul continentului.) La fel de bine însă, Data Centerele pot folosi doar soluțiile evaporative ca o completare a sistemelor clasice de rărice și tot obțin economii substanțiale la „factura de curent“.

E adevărat, teoreticienii susțin că utilizarea soluțiilor adiabatice nu este fezabilă în arealele cu un regim ridicat de precipitații și/sau cu un nivel de umiditate crescut. Dar practica a demonstrat că sunt eficiente chiar și în orașe precum Manchester sau Londra, amplasate în cele mai umede zone ale Marii Britanii.

Beneficii imediate

Tehnologiile de răcire adiabatică au avantajul că sunt mature, accesibile și ușor de implementat. Dar acestea nu sunt singurele beneficii. Centrele de date încep să adopte soluțiile evaporative pentru că:

 • Asigură scăderea costului total de operare (nu doar al consumului de energie electrică), care poate ajunge până la 25% din cel al unui sistem de răcire clasic cu compresor;
 • Sunt ușor de utilizat și oferă numeroase posibilități de automatizare prin integrarea cu sistemele DCIM;
 • Reduc cu până la 80% consumul de apă (există soluții care asigură recuperarea apei evaporate, prin condensare, și reutilizarea ei pentru răcire);
 • Sunt flexible și se pot adapta facil la cerințele beneficiarilor în varii scenarii de utilizare (de exemplu, soluțiile evaporative pot fi utilizate și pentru creșterea eficienței chiller-elor soluțiilor de Free Cooling);
 • Asigură economii de spațiu prin recuperarea suprafețelor ocupate de echipamentele mecanice (compresor, tansformatoare, panouri electrice etc.);
 • Sunt mai prietenoase cu mediul.

Este adevărat însă că, în funcție de tehnologiile folosite – Direct, Indirect Injection sau sistemul mixt –, soluțiile necesită „accesorizarea“ cu sisteme de purificare a apei. De asemenea, în zonele cu un nivel de umiditate crescut, poate fi necesară folosirea unor instalații suplimentare de reducere a umidității din aerul introdus în Data Center.

Dar toate aceste investiii inițiale sunt amortizate rapid prin economiile consistente obținute în operare.

Dacă v-am stârnit interesul și sunteți interesați să aflați cum puteți valorifica soluțiile de răcire adiabatică în centrul dvs. de date, contactați-ne! Specialiștii Tema Energy vă pot ajuta să identificați soluția optimă, adaptată nevoilor și bugetului dvs., și să vă rentabilități investițiile deja făcute pe zona de răcire.

Cum arată viitorul Data Centerele?

by dcf |dec. 10, 2019 | 0 Comments | Știri

„Căldura le-a gonit mai întâi în munți și sub pământ, apoi au fugit pe apă, pentru ca în final să ajungă și pe fundul oceanelor.“

Sună, ce-i drept, ca un scenariu distopic al unei societăți post-industriale, dar la fel de bine poate reprezenta și începutul unei noi etape în evoluția industriei centrelor de date.

Buncăre și mine reciclate

Încă de acum șase ani, DNB, cel mai mare grup financiar-bancar din Norvegia, și-a relocat centrul de date într-un fost buncăr NATO operat de Green Mountain Data Center. DC1-Stavanger este un fost depozit de armament al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord transformat într-un centru de colocare cu o suprafața de 22.600 mp. Data Centerul, care este certificat Tier III, este alcătuit din 6 buncăre din beton îngropate adânc în munte și oferă spre închiriere mai multe camere de servere, a căror suprafață variază între 50 mp și 1.500 mp. Răcirea se realizează cu apa extrasă de la 100 m adâncime dintr-un fiord, iar temperatura medie anuală asigurată este de aproximativ 8º C.

Și în Statele Unite „dotarile“ armatei au început să fie revalorificate în centre de date. De exemplu, Data Shelter 1 este un fost adăpost antiatomic localizat în Florida, care a fost construit în 1964, în plin Război Rece, pentru Departamentul Apărării și a făcut parte din rețeaua NORAD (North American Aerospace Defense Command). În prezent se lucrează la finalizarea convertirii lui într-un centru de colocare Tier IV, cu o suprafața totală disponibilă de aproximativ 1579.352 mp.

Transformarea buncărelor în centre de date a devenit într-atât de populară în prezent, încât până și hackerii adoptă acesta modă. În septembrie a.c., Poliția germană a anunțat că a reușit, în urma unei operațiuni de amploare, să oprească activitatea „CyberBank“ – un centru de date ilegal din vestul țării, care găzduia 200 de servere. Acesta era găzduit într-o fostă incintă NATO, cu patru niveluri subterane, care fusese utilizată de către armată tot ca Data Center, având o suprafață disponibilă de 5.500 mp.

Dar nu numai resursele militare sunt la mare preț în industria centrelor de date, ci și cele… miniere. De exemplu, compania americană Cavern Technologies, operează un centru de colocare (cu o suprafață de 3.700 mp) aflat la o adâncime de aproximativ 40 de metri într-o fostă mină din Kansas. Și Bluebird Network deține în Missouri un centru de colocare – Bluebird Underground – amplasat la 26 de metri sub pământ într-o fostă exploatare de extragere a calcarului.

La suprafață și pe fundul oceanului

Mediul maritim este și el o destinație care încep să fie atrăgătoare pentru operatorii de Data Centere.

Anul acesta a primit aprobarea pentru a fi lansat la apă în portul irlandez Limerick un nou centru de date plutitor – Nautilus Data Center. Proiectul în valoare de 35 de milioane de euro a fost realizat de start-upul Nautilus Data Technologies, intrat pe piață în urmă cu patru ani, și care a instalat un prim prototip pe o barjă ancorată în portul San Francisco.

Tot anul acesta, Keppel Data Centres, un operator de centre de date din Singapore, a anunțat că intenționează să lanseze propriul hyperscale Data Center plutitor, alcătuit din mai multe module cu o capacitate 10 MW. Keppel, care în 2017 a finanțat Nautilus cu 10 milioane USD, și-au justificat alegerea amplasării pe apă a noii facilități prin reducerea costurilor de construcție și deținere cu 30-50%.

Și Microsoft are de gând să exploateze potențialul mediului marin prin intermediul proiectului Natick – un submarin special construit pentru a fi utilizat că Data Center. Centrul subacvatic „Northern Isles Data Center“, cel de al doilea proiect realizat de compania din Redmond, este de fapt un container cilindric, de aproximativ 12 metri lungime, care găzduiește 12 rack-uri și 864 de servere. Proiectul este astfel conceput încât să nu necesite inteventii umane până la cinci ani și să asigure o eficiență energetică ridicată (PUE de 1,07), folosind răcirea cu apă pentru radiatoarele fiecărui rack. Prototipul a fost deja scufundat la o adâncime de 35 de metri în largul coastelor scoțiene, fiind conectat de Insula Orkney cu un cablu submarin, care asigură atât alimentarea cu energie din surse regenerabile (eoliană și solară) cât și conexiunea cu rețeaua Microsoft. Într-o etapă viitoare se preconizează și exploatarea energiei valurilor, cu ajutorul specialiștilor de la European Marine Energy Centre.

După cum se poate vedea există premise ca, încetul cu încetul, centrele de date să părăsească marile orașe, care încep să își atingă limita de saturație. Fenomenul începe să fie vizibil în Europa, unde Amsterdamul a suspendat anul acesta construcția de Data Centere, iar Londra și-a încetinit ritmul de creștere (după ce în 2018 a adăugat o capacitate de 77 MW, în 2019 a mai crescut cu doar 15 MW). Pentru moment, operatorii de centre de date s-au mutat la periferie, însă specialiștii consideră că schimbările climatice, creșterea cerințelor de putere procesare și intrarea în vigoare a noilor directive „verzi“ vor accelera migrarea nu doar către noi tehnologii, ci și către noi locații care să permită obținerea unui nivel superior de eficiență energetică.

Eficienta în DataCenter. România vs. Europa

by dcf |nov. 4, 2019 | 0 Comments | Știri

Centrele de date din România aveau o pondere de 2.1% din consumul de energie electrică la nivel naţional, situat la circa 42.1 TWh, conform datelor oficiale. Estimarea etse din 2017, dar cu siguranţă consumul a crescut în ultimii ani, prin deschiderea unor noi facilităţi sau extinderea celor existente. Situaţia este şi mai apăsătoare la nivel european. O analiză a Comisiei Europene arată în 2020, centrele de date din Europa vor utiliza 259 TWh de electricitate, adică 1.7% din consumul global.

Traduse în costuri, aceste procente înseamnă, atât în euro cât şi în lei, cifre cu multe zero-uri. În mod curent, factura de energie electrică reprezintă între 10 şi 15% din costurile operaționale ale unui DataCenter, iar prognozele arată că acest cost va creşte. Principalul factor va fi creşterea volumului de date (IDC estimează că vom ajunge la 163 Zettabytes în 2025 faţă de 16.1 Zb în 2016) de  şi implicit a numărului de servere necesare procesării şi stocării acestor date. Prin urmare, chiar dacă în mod curent problemele cauzate de downtime sunt mult mai spinoase pentru managerii IT, pe viitor se va adăuga şi costul cu energia electrică. Mulţi operatori ignoră însă acest aspect şi nu acordă o atenţie prea mare eficienţei energetice.

Care este nivelul de eficientă al Centrelor de date europene

Studiile arată că Centrele de Date din Europa au un indicator mediu de Power Usage efectiveness (PUE) de 1.7, superior ce  e drept celor din US (1.8 valoare medie).   1.7 este o valoare totuşi ridicată, încât costul energiei electrice şi impactul asupra mediului să fie apăsătoare. Se poate mult mai bine, Google spre exemplu a reuşit să atingă un nivel mediu al PUE de 1.12 în cele 15 centre de date pe care le deţine. De asemenea, operatorul britanic 4D Data atestă atingere aunui nivel de 1.14 prin utilizarea sistemelor de răcire adiabatică, iar Telehouse Europe menţionează valori de 1.16. Conform unui raport derulat de Copenhagen Economics, dacă Europa ar atinge un nivel mediu similar celui obţinut de Google, consumul de energie s-ar reduce cu 26 TWh, iar multe milioane de euro ar rămâne în industrie.

În mod curent,există mai multe moduri de analiză a eficienţei în centrele de date: Power Usage efectivness (PUE) Server Usage Effectiveness (SUE) DCiE (Data Center Infrastructure Efficiency). Sub diverse forme, toate însă reflecta raportul dintre energia livrată către centrul de Date şi cea consumată efectiv pentru derularea operaţiunilor de computing. Din tabelul d emai jos vă puteţi face o imagine mai clar asurpa raportului PUE / DCiE, spre exmeplu.

PUE Nivelul de eficienţă DCiE
3.0 Foarte ineficient 33%
2.5 Ineficient 40%
2.0 Nivel mediu de eficienţă 50%
1.5 Eficient 67%
1.2 Foarte eficient 83%

Conform declarațiilor publice ale operatorilor de Data Centere din Romania, pentru din top 10 putem estima un PUE de 1.5. Indicatorul depășește însă 1.8 dacă extindem analiza la top 20.  Cu siguranţă la nivel naţional cifrele sunt mai mari, iar eficienta relativ scăzută. Prin urmare costurile cu energia electrică sunt mari, dar în multe cazuri nu reprezintă încă o povară datorită volumului mic de activitate. Mai mult, în România, numeroşi operatori au şi alte linii de business colaterale, prin urmare ponderea acestui cost în veniturile consolidate este nesemnificativă şi nu au apărut încă semnale de alarmă.

Situaţia nu este specifică pietei locale. Conform unui sondaj realizat de Green Grid în 2016, 43% dintre operatorii centrelor de date din Europa nu aveau definite obiective legate de eficienţa energetică şi nici nu o măsurau. Pe de altă parte, 97% dintre participanţi erau conştienţi că există zone operaţionale unei eficienta energetică putea fi îmbunătăţită. Concluzia studiului, centrele de date consuma mai multă energie decât consideră, iar amprenta de carbon este mai mare. Soluţiile tehnologice penru creşterea eficienţei există, totuşi multe Centre de Date nu fac investiţii în acest sens, deoarece nu văd o amortizare foarte rapidă.

Reglementările cresc presiunea

Dacă nu vor acţiona sub motivaţia reducerii costurilor, operatorii europeni de Centre de Date vor fi obligaţi de legislaţie să adopte unele măsuri de creştere a eficienţei energetice. Europa are obiective ambiţioase în ceea ce priveşte mediul şi energia: reducerea cu 20% până în 2020 a emisiilor de gaze faţă de nivelul din 1990,  atingerea unei ponderi de 20%  a energiei regenerabile, îmbunătăţire a generală cu 20% a eficienţei energetice.

Pentru atingerea acestor obiective, mai multe proiecte sunt deja în derulare (Dolphin – propune o migrare mai dinamică intre serverele fizice şi cele virtuale pentru a reduce consumul de energie, GENiC –  se concentrează pe sistemele de răcire, GreenDataNet- propune un sistem inteligent de management al energiei pentru centrele de date urbane etc.), iar presiunea legislativă se va înăspri în următorii ani.

O altă iniţiativa relevantă este  European Code of Conduct pentru Centre de Date. Programul urmăreşte informarea şi stimularea operatorilor pentru reducerea consumului de energie fără afectarea funcţiilor critice ale unui DataCenter. Programul are două direcţii: Echipamente IT şi Facilitaţi mecanice şi electrice şi se adresează atât operatorilor cât şi producătorilor şi integratorilor. Codul propune 81 de masuri de tip best practices, însă în mod curent, jucătorii relevanţi din piaţă (289 de Centre de Date, dintre care unul singur din România) au implementat între 26 şi 50.

European Code of Conduct pentru Centre de Date oferă şi o serie de premii anuale. Descoperiţi aici https://ec.europa.eu/jrc/en/science-update/2019-eu-code-conduct-data-centres-awards … caştigătorii din 2019)

Viitorul va aduce cu siguranţă creşterea presiunii pe creşterea eficientei energetice la nivelul întregului continent. Operatorii cu viziune încep deja să se pregătească, mai ales că sunt disponibile mai multe tehnologii. Printre cele mai plauzibile măsuri se afla: orientarea către free cooling (atât cu aer cât si cu apă) şi răcire adiabatică (răcirea aerului prin procesul de evaporare a apei), achiziția preponderent de energie verde, utilizarea Inteligenței Artificiale în sistemele de DCIM.

Astfel exista șanse reale pentru reducerea PUE la valori de 1.2 şi chiar 1.15, ceea ce ar genera atât reduceri semnificative de costuri cât şi o amprentă ECO mult mai evidentă la nivelul întregii industrii.

Curs Uptime Institute la Bucureşti: Accredited Tier Designer

by dcf |iul. 12, 2019 | 0 Comments | Știri

Uptime Institute organizează în luna septembrie la București un curs de Accredited Tier Designer. Evenimentul a fost anunţat de altfel şi la DataCenter Forum, unde cei interesaţi au putut obţine un discount pentru înregistrarea la sesiunea din toamnă. Cursul se derulează în perioada Septembrie 17 – 19, la Radisson Blu Hotel în Bucureşti.

Pentru informații suplimentare şi înregistrare accesați https://uptimeinstitute.com/education/data-center-training-europe/bucharest-data-center-training-september-2019

De ce un curs Uptime Institute la Bucureşti?

În principal deoarece sistemul de clasificare Tier devine tot mai cunoscut şi utilizat ca element de referinţă în piaţă, dar şi pentru că documentaţia online nu oferă un nivel de inițiere suficient de potrivit. Un curs de trei zile susţinut de traineri seniori  din cadrul Uptime Institute, cu experienţă practică la nivel global şi totodată implicaţi în definirea criteriilor şi topologiei standardelor Tier. Cursul este  foarte consistent şi va oferi informaţii tehnice şi abordări concrete asupra designului Centrelor de Date şi aplicării concepului de Tier, inclusiv cele mai frecvente provocări şi condiţii eronate.

Tema Energy este una dintre putine companii din Romania care are un membru al echipei certificat ca Accredited Tier Designer.

Certificarea unui membru al echipei ca Accredited Tier Designer vă poate ajuta la

 • Creşterea nivelului de eficienţă operaţională şi reducerea riscului de downtime
 • Reducerea costurilor prin reducerea/eliminarea greşelilor de design din cauza înţelegerii incomplete a criteriilor Tier
 • Accelerarea etapelor de design printr-o strânsă corelare cu obiectivele Tier
 • Diferenţiere în piaţă şi posibilitatea furnizării de servicii specifice
 • Creşterea nivelului de mulţumire a clienţilor prin aplicarea corectă a conceptelor Tier
 • Îmbunătăţirea nivelului de calificare şi competente al echipei

Cursul este tehnic şi se adresează specialiștilor cu profil de inginerie, atât individuali cât şi activi în cadrul unor Centre de Date sau furnizori de servicii. Cursul  Accredited Tier Designer este parte a programului educaţional al Uptime Institute, care oferă un parcurs complet teoretic şi practic pentru profesioniştii din industria Centrelor de Date. Pentru informații suplimentare, costuri şi înregistrare accesați https://uptimeinstitute.com/education/data-center-training-europe/bucharest-data-center-training-september-2019

Dacă nu sunteţi disponibili în perioada menționată, 17-19 Septembrie, cursul va fi reluat la Londra în luna noiembrie. Informații aici https://uptimeinstitute.com/education/data-center-training-europe

Cum poți să stai „cool“ la peste +30°C?

by dcf |iul. 12, 2019 | 0 Comments | Știri

Cum poți să stai „cool“ la peste +30°C?

„Sezonul estival“ reprezintă una dintre cele mai dificile perioade pentru centrele de date.

Pe de o parte din cauza creșterii temperaturii care generează o evoluție similară a consumurilor de energie ale echipamentelor de răcire. Și 2019 nu face excepție de la regulă – luna iunie a fost cea mai fierbinte din ultimii 500 de ani în Europa, iar ANM a anunțat că și în iulie și august vor fi perioade caniculare de durată.

Pe de altă parte însă, în România caniculă este însoțită – anul acesta mai ales – de furtuni violente și rafale de vânt care ating și 100 km/h și care pot genera întreruperi ale alimentării cu energie electrică, respectiv downtime-uri neplanificate. Cum „Paza bună trece primejdia rea“, e mai bine să va luați măsurile de siguranță din timp. Adică să vă asigurați că soluțiile de electro-backup pe care le utilizați – UPS-uri și generatoarele Diesel – funcționează în parametrii normali, prin testarea periodică și verificarea autonomiei bateriilor. Mai ales că variațiile de temperatură duc la îmbătrânirea prematură a bateriilor VRLA – orice salt de 10°C peste pragul de 25°C le scurtează „viata“ la jumătate, lucru care nu se întâmplă și în cazul UPS-urilor Li-Ion. (Dacă doriți detalii despre ce alte avantaje vă asigură UPS-urilor Li-Ion, contactați-ne

Fără date nu se poate

Să revenim însă la creșterile de temperatură – principalul motiv de îngrijorare al oricărui manager de Data Center. Deși adepții HTA (High Temperature Ambiency) susțin că temperaturile de 27-28°C reprezintă un nivel optim de funcționare, puține centre de date își asumă riscul de a urca mai sus de 21°C. Și au motive reale să o facă pentru că infrastructura pe care o operează este eterogenă, integrează echipamente cu vechimi diferite, nu toate fiind capabile să ruleze optim la temperaturi ridicate. Așa că aleg să scadă temperatura, suprasolicitând echipamentele de răcire și asumându-și conștient plata unor facturi substanțial mai mari pe perioada celor trei luni.

Există însă soluții și pentru astfel de situații, care nu necesită investiții exorbitante. Însă, înainte de a trece la fapte, trebuie subliniat faptul că nu puteți gestiona ceea ce nu puţeți „vedea“ și măsura. Mai exact, degeaba încercați să creșteți eficiența soluțiilor de răcire și să scădeți consumul de energie, dacă nu dețineți date corecte despre variațiile de temperatură. Pentru aceasta nu vă sunt de ajuns doar senzorii de temperatură montați ici-colo, ci aveți nevoie de un sistem granular de monitorizare, atât a temperaturii, cât și a cosumurilor per echipament – fie că vorbim de rack-uri, fie de soluțiile de răcire.

O soluție de tipul Data Center Infrastructure Management (DCIM) vă oferă un răspuns acoperitor la toate aceste nevoi, furnizându-va hărți termice, actualizate în timp real, ale întregului centru de date. Cu ajutorul ei, de exemplu, puteți astfel descoperi în timp util unde și de ce apar hotspot-urile. Dacă folosiți un sistem de răcire prin pardoseală, rack-urile aflate la înălțime sunt cele mai îndepărtate de sursele de aer rece, iar dacă fluxul nu ajunge la ele cu siguranță veți crea hotspot-uri. La fel, dacă nu sunt izolate corect camerele servelor, aerul rece se scurge prin spațiile goale, pardoseli și canalele deschise pentru cabluri și conducte. Orice creștere a temperaturii ambientale generează apariția altor hotspot-uri, dificil de descoperit fără o soluție de monitorizare personalizată pe topografia centrului dvs.

Însă nu numai temperatura trebuie să monitorizată, ci și nivelul de umiditate, mai ales în „contextul actual“, în care perioadele caniculare alternează cu cele de precipitații abundente. Dacă umiditatea din centrul dvs. de date este excesivă, vă veți confrunta cu fenomenul de condensare, care inevitabil duce la downtime-uri neplanificate. Dar nici mediile prea aride nu sunt proprice operării serverelor, pentru că pot apărea încărcări electrostatice mari care afectează componentele electronice sensibile.

Soluții la îndemână

Având informații corecte despre Data Center-ul dvs., puteți pune în practică o serie de măsuri concrete pentru creșterea eficienței energetice pe timpul verii, dar nu numai.

De exemplu, odată depistate hotspot-urile, puteți izola „rosturile“, pentru a bloca pierderile de aer rece și infiltrațiile de aer cald, utilizând izolații cu spumă sau dispozitive „brush grommets“. Pentru a crește randamentul răcirii prin pardoseală, serverele pot fi repoziționate și utilizate panouri izolatoare, astfel încât să împiedicați amestecarea culoarului de aer cald cu cel de aer rece. Pentru a nu irosi aerul rece produs, puteți elimina cablurile inutile de sub podeaua supraînălțată și le puneți pune  în ordine pe cele necesare. De asemenea, puteți monta bariere de vapori suplimentare, care să vă ajute să mențineți umiditatea la nivelul dorit.

Lista măsurilor pe care le puteți lua este mult mai vastă, însă pentru ca ele să fie eficiente, aveți nevoie de date de monitorizare în timp real. Tema Energy a dezvoltat propria soluție DCIM, ce poate fi personalizată pe infrastructura specifică fiecărui Data Center și care asigură monitorizarea continuă nu numai a temperaturilor, umidității și ra andamentului sistemelor de răcire, ci și a UPS-urilor, generatoarelor etc., emițând alerte atunci când anumite praguri presetate sunt depășite. Cu ajutorul soluției noastre identificați rapid riscurile, dar și validați eficiența măsurilor pe care le luați, ajustându-le astfel încât să obțineți răspunsul cel mai bun. Iar dacă punerea în practică a soluțiilor simple de remediere pe care vi le-am recomandat vi se pare prea dificilă, specialiștii Tema Energy vă stau la dispoziție pentru a obține randamentul energetic optim, scăpându-vă de stresul lunilor de vară.

Nu în ultimul rând, vă putem ajuta să alegeți, implementați și utilizați soluții de răcire de ultimă generație – avem o experiență de peste 25 de ani în acest domeniu, am realizat și livrat mai mult de 50 de proiecte la cheie de climatizare profesională și avem un portofoliu de soluții provenind de la liderii în acest domeniu.

DataCenter Forum 2019 în imagini

by dcf |iun. 5, 2019 | 0 Comments | Galerie

Galerie foto & video DataCenter Forum 2019

READ MORE

“5-7 milioane euro, costul estimat pentru un DataCenter de 1 MW putere?” Aflaţi concluziile specialiştilor prezenţi la DataCenter Forum 2019

by dcf |iun. 5, 2019 | 0 Comments | Galerie

Aflată încă la un stadiu incipient, piața locală a centrelor de date a crescut anul trecut cu 25-30%.  Un ritm evident superior celui de 11% înregistrat la nivel european, conform studiului Research&Markets „Data Center Market în Europe 2019-2023”.Principalii factori care au alimentat această evoluție în România au fost construcția de noi Data Centere – cum este, de exemplu, centrul Telekom dat deja în folosință în Cluj– și proiectele de extindere, care, împreună, au depășit valoarea celor de retehnologizare.Cu toate acestea, investițiile de tip Greenfield sunt încă puține în România, în principal din cauza valorii inițiale mari. Potrivit estimărilor specialiștilor reuniți cu ocazia celei de a treia ediții a DataCenter Forum, costul de pornire a unui proiect de la 0, pentru un centru cu o capacitate de 1 MW, se situează între 5 și 7 milioane USD.

READ MORE

DataCenter Forum 2019 devine un reper pentru industria centrelor de date din România

by dcf |mai 13, 2019 | 0 Comments | Știri

Stimaţi parteneri,

Vă mulţumim pentru interesul acordat DataCenter Forum 2019. Cea de a treia ediție a DataCenter Forum, singurul eveniment local dedicat industriei centrelor de date și infrastructurilor critice, a reunit și anul acesta peste 300 de specialiști

Editia 2019 a inclus 12 workshop-uri și sesiuni de dezbateri susținute de lideri ai industriei centrelor de date la nivel mondial, precum Vertiv, BICSI, APC, Riello, Uptime Institute, Corning, Ritttal, Hoppecke, Cummins, Reichle & de Massari, Uniline TCS, Pyralis precum și Cisco – companie aflată la prima participare în cadrul evenimentului. Complementar, echipamentele Cisco au putut fi văzute la lucru şi în cadrul Centrului de date mobil expus la eveniment. O altă premieră a fost internaţionalizarea forumului şi prezenta în audienţă a unor vizitatori din Japonia, Grecia, Republica Moldova şi UK.

„Este o provocare de la o ediție la alta să aducem pe piața românească soluții noi cu adevărat utile Data Centerelor. Am reușit și anul acesta, cu sprijinul partenerilor noștri locali și internaționali, să creăm un eveniment interactiv, unic pe piață locală atât prin structură, cât și prin conținutul tehnologic promovat“, a declarat Mihai Manole, Managing Partner Tema Energy, compania care organizează evenimentul.

O premieră a reprezentat și participarea la DataCenter Forum a Telekom România, companie care a prezentat în sesiunea de deschidere a evenimentului studiul de caz al celui mai nou centru de date realizat la Cluj cu sprijinul specialiștilor Tema Energy. Proiectul a fost prezentat Victor Voicu, Product Marketing Manager Telekom România. Noul centru Telekom România din Cluj va avea o capacitate totală de 300 de rack-uri, o putere electrică disponibilă de 1 MW și întrunește cerințele Tier 3, conform standardelor Uptime Institute. Data Centerul realizat cu ajutorul specialiștilor Tema Energy este capabil să ofere redundantă completă, cu o disponibilitate de 99,982%, asigurată prin designul și modul de realizare a proiectului. (Proiectul a inclus furnizarea, instalarea și configurarea de soluții de climatizare, grupuri electrogene, UPS-uri cu baterii, sistem anti-incendiu, securitate fizică, automatizări, instalații electrice și mecanice).

Sesiunea de deschidere a DataCenter Forum 2019 a inclus și o prima prezentare susținută de Scott Roots, Europe Business Development Director Uptime Institute pe zona EMEA, care a trecut în revistă cele mai importante tendințe care se prefigurează anul acesta în industria Data Center la nivel mondial.

Perspectiva globală a fost „scalată“ la nivel local în cadrul panelului interactiv moderat de Mihai Manole, care a analizat alături de Marian Gheorghe, Director Key Account & ICT Telekom, și Viorel Delinschi, Data Center Operations Manager IBM, provocările actuale pe care le presupune construirea și operarea unui centru de date . Au fost abordate subiecte de interes pentru Data Centerele din România, precum:

rolul automatizărilor în compensarea deficitului de specialiști din acest domeniu, dar și în dezvoltarea arhitecturilor de tip Edge Computing;
anticiparea cerințelor pieței și planificarea operațiunilor de extindere;
soluții practice pentru ținerea sub control a riscului seismic;
modalități de creștere a eficienței energetice prin utilizarea de surse alternative de energie și sisteme de răcire cu apă etc.

Participanţii au explicat importanța retehnologizării pentru extinderea duratei de viață a unui Data Center, prezentând procesul de upgrade al UPS-urilor și înlocuire a bateriilor finalizat anul trecut și realizat cu ajutorul Tema Energy. Problema atingerii capacității maxime în cadrul unui Data Center a fost abordată de Marian Gheorghe, care a detaliat modul în care Telekom valorifică centrele pe care le deține prin dezvoltarea de arhitecturi High Density.

Soluțiile și tehnologiile prezentate la DataCenter Forum 2019 au putut fi văzute la lucru în cadrul spațiului expozițional, unde organizatorul evenimentului a fost prezent cu Data Centerul mobil, un produs proiectat și realizat integral de Tema Energy în configurații personalizate pe cerințele clienților finali, precum și cu propria soluție de Data Center Infrastructure Management (anunțata în avanpremieră anul trecut), o soluție 100% personalizabila care monitorieaza toate echipamentele dintr-un centru de date.

Succesul de audiență de care s-a bucurat DataCenter Forum 2019 generează însă provocări pe măsură, a explicat Mihai Manole, managing partner Tema Energy: „Succesul repurtat și de cea de a treia ediție a DataCenter Forum ne confirmă faptul că am reușit să punem bazele unei tradiții a industriei locale de Data Center, dar ne obligă să ridicăm ștacheta pe viitor. Sperăm să fim și în 2020 la nivelul așteptărilor profesioniștilor din acest domeniu cu sprijinul partenerilor noștri, cărora le mulțumesc pe această cale pentru suportul oferit.“

Ce noutăți tehnologice și soluții vor fi prezentate la DataCenter Forum 2019

by dcf |apr. 23, 2019 | 0 Comments | Știri

DataCenter Forum 2019, eveniment organizat de Tema Energy alături de partenerii săi locali și internaționali, va aduce în premieră în România o serie de noutăți tehnologice și soluții dedicate centrelor de date:

 • Vertiv va prezenta în cadrul unui workshop avantajele competitive ale platformei DCIM Trellis și modul în care vizibilitatea extinsă și analiza în timp real a impactului schimbărilor din infrastructura fizică pot simplifica și automatiza managementul unui centru de date.
 • La standul APC by Schneider, participanții la DataCenter Forum 2019 vor putea descoperi noul model de rack RACSC101E, dotat cu propria soluție de monitorizare a temperaturii și control al răcirii, și vor putea afla de ce discounturi pot beneficia utilizând sistemul Local Edge Configurator. În cadrul workshop-ului, APC va prezenta platforma tehnologică EcoStruxure și cele șase arhitecturi dezvoltate pentru managementul complet al centrelor de date.
 • Riello vine la DataCenter Forum 2019 cu cele mai noi soluții de electro-backup și alimentare destinate creșterii disponibilității centrelor de date și reducerii costurilor operaționale.
 • Specialiștii Corning vor detalia avantajele tehnologiei EDGE8 și etapele evoluției către noua ahitectură Base-8 care oferă suportul pentru transmisii 400G.
 • Rittal va prezenta portofoliul de soluții hardware și software dedicate arhitecturilor de tip Edge computing.
 • Reichle & De-Massari va aborda problematică managementului infrastructurilor fizice complexe în centrele de date și va prezența soluția R&MinteliPhy lansată anul trecut.
 • Experții Cummins Power Generation vor oferi informații detaliate despre configurarea grupurilor electrogene și soluții practice pentru eficientizarea răcirii în centrele de date.
 • Cisco va prezenta conceptul de Distributed Data Center și provocările pe care le generează managementul infrastructurilor de Disaster Recovery si Business Continuity.

În cadrul sesiunilor de workshop vor mai susține prezentări și companiile Hoppecke și Pyralis, iar în spațiul expozițional participanții vor putea vizita Data Centerul mobil proiectat și construit de specialiștii Tema Energy, putând vedea la lucru platforma DCIM proprietară lansată recent. Despre cresterea gradului de utilizare a soluţiilor DCIM citiţi şi articolul “Sistemele DCIM de a doua generatie cuceresc piata”

Și anul acesta, pentru a acoperi cât mai complet problematica centrelor de date, printre invitații DataCenter Forum se vor află două organizații cu rol-cheie în standardizarea și reglementarea industriei de profil – Uptime Institute și BICSI –, precum și doi operatori importanți de pe piață locală, Telekom și IBM.

Va așteptăm pe 8 mai la de Willbrook Platinum Center, București, la cea de a treia ediție a DataCenter Forum.

Intrarea se face pe bază de invitație sau pe baza înregistrării online, aici pe site.

Sunt pregătite centrele de date pentru Software-Defined Power?

by dcf |mart. 27, 2019 | 0 Comments | Știri

Software-Defined Power (SDP) este în ultimă perioada un subiect dezbătut intens de presa de specialitate şi de specialiştii în domeniul centrelor de date. Chiar şi Uptime Institute a inclus SDP în clasamentul „2019 Top 10 Data Center Industry Trends “ LINK: https://uptimeinstitute.com/top-10-data-center-industry-trends-for-2019 .

SDP nu reprezintă totuşi chiar o noutate absolută – „ideea“ a fost lansată prima oară în urmă cu 12 ani de catre Power Assure, un start-up specializat în domeniul DCIM, care între timp a şi disparut de pe piaţă. Ştafeta a fost preluată însă de alte companii, materializarea conceptului regasindu-se – sub diverse forme – în portofoliul unor „nume grele“ ale pieţei, precum IBM, Siemens sau Hitachi.

Cu toate acestea, la momentul actual, cei mai vocali sunt cei de la Virtual Power Systems (VPS), un alt start-up care a reuşit să dea lovitura înregistrand dreptul de utilizare al sintagmei „Software-Defined Power“, dar care a lansat şi cateva produse software şi hardware originale, primite cu interes de piaţă. De altfel, VPS are în derulare cateva implementări proof-of-concept în centre mari de colocare şi Data Centere din categoria Hyperscale, printre clienţi numărandu-se şi SAP.

Ideea de bază a conceptului SDP este aceea de a gestiona consumul la nivelul fiecarui server pentru a aloca puterea disponibilă în functie de gradul de încărcare per echipament şi de criticitatea aplicaţiilor rulate. Practic, SDP propune renuţarea la tactica de supra-provizionare a fiecarui server – în ideea de a-i asigura acestuia destulă capacitate pentru a face faţă varfurilor de consum – înlocuind-o cu un sistem de distribuire a puterii în mod dinamic, în timp real. Caştigurile provin, evident, din reutilizarea energiei alocate serverelor subutilizate şi – cel puţin la nivel teoretic – sunt consistente. (Cei de la VPS susţin că pană la 60% din factura plătită de un Data Center se duce pe echipamentele supra-provizionate inutil.)

Pentru a se ajunge la aceste caştiguri este nevoie însă ca masurarea consumului de energie să se facă la nivel  de server, cabinet, randuri de rack-uri, dispozitiv de stocare, sistem de răcire şi orice alt echipament utilizat în centrul de date. Măsurătorile servesc la definirea graficelor de consum per echipament și pot fi corelate nivelurile de încărcare per echipament, intervale orare de varf, evoluție regim de temperaturi de operare etc., putand fi utilizate în varii moduri.

Exemplul clasic este cel al comasării aplicațiilor virtualizate care rulează pe serverele subutilizate pe un numar mai mic de rack-uri, mașinile „descarcate“ putand fi trecute în modul sleep. Nici această idee nu este nouă – a lansat-o în 2007 Cassart, un alt start-up defunct, dar nu a avut priză la public pentru că virtualizarea încă nu atinsese la acel moment masa critica în Data Centere.

In prezent, ideea migrarii workload-urilor a fost dusă mai departe. Adepții SDP susțin că, pentru a obține caștiguri maxime, realocarea încărcărilor ar trebui realizată nu între mașinile din cadrul aceluiași Data Center, ci către centre aflate în alte zone geografice, alegerea acestora făcandu-se în funcție de variațiile tarifelor energiei electrice, condițiile de temperatură, randamentul sistemelor cu energie regenerabilă etc.

O altă direcție de dezvoltare a conceptului SDP, în care excelează VPS, constă în valorificarea bateriilor Lithium-Ion într-un mod similar modului în care sunt utilizate de catre automobilele hibride – furnizează energie atunci cand este nevoie, apoi se reîncarcă cand nu sunt utilizate. Pentru aceasta, VPS a dezvoltat o suită de aplicaţii software (Intelligent Control of Energy – ICE) care redistribuie inteligent puterea bateriilor în funcţie de nivelul de încărcare al serverelor. Suita este completată cu un echipament hardware (ICE Block), amplasat în fiecare rack şi care execută comenzile primite de la ICE Server, pe care rulează aplicaşii AI şi algoritmi de Machine Leraning pentru optimizarea consumului de energie în Data Center.

Există însă şi alte direcţii de dezvoltare ale conceptului SDP. De exemplu, Vertiv a dezvoltat o soluţie care ajută companiile să „regreseze“ de la arhitecturi UPS de tip 2N la configuratiile N+1, menţinand acelasi nivel de redundanţă pentru aplicaţiile critice. Pentru această, soluţia creează şi administrează centralizat un pool de UPS-uri, care sunt alocate automat în funcţie de nivelul critic al aplicaţiilor şi resursele disponibile.

Specialiştii susţin că beneficiile promise de soluţiile SDP sunt reale, dar aceasta nu înseamnă că vor fi adoptate pe scara largă prea curand. Pe de o parte pentru că este vorba de o tehnologie noua şi complexă, care presupune un efort de integrare substanţial. Pe de altă parte, pentru că sistemele SDP trebuie să demonstreze că au un nivel de fiabilitate ridicat şi rate de raspuns extrem de rapide.

Cel mai probabil însă adopţia va fi influenţată de reglementările în domeniul eficienţei energetice adoptate la nivel global şi/sau naţional şi de creşterea constantă a preţului energiei electrice.