16 ian.
La fiecare şfârşit şi început de an, publicaţiile de specialitate realizează analize ale tendinţelor care vor influenţa piaţa centrelor de date. Am facut o trecere în revista a „predicţiilor“ emise de specialiştii în domeniu şi am extras principalele tendinţe care se prefigurează pentru urmatoarele 12 luni:
- In 2019 şi 2020 tot mai multe centre de date vor investi în proiecte de renovare şi retehnologizare pentru a face fată cererii în crestere de putere de calcul şi stocare, precum şi a numărului de aplicaţii distribuite, apreciază AFCOM. Deşi există analişti de piaţa care susţin că Data Centerele on premises sunt pe cale de dispariţie, tot mai multe organizaţii medii şi mari investesc în dezvoltarea de arhitecturi hibride, rentabilizându-şi astfel investiţiile deja făcute.
- Anul acesta numărul centrelor de date mari, din categoria „hyperscale“, va continua să crească, însa într-un ritm mai rapid decât până acum, exploatând potenţialul soluţiilor de infrastructură prefabricate şi modulare.
- Mult asteptata adopţie a tehnologiei 5G şi dezvoltarea proiectelor IoT de amploare, care integrează componentele de Big Data şi Artificial Intelligence, vor alimenta creşterea pieţei de micro-Data Centere. Specialiştii preconizează că modelele de arhitectură distribuită folosite de retelele 5G vor utiliza centre de date regionale, de mici dimensiuni (500 kw – 2 MW).
- Şi în 2019 Data Centerele vor continua să investească în îmbunătăţirea eficienţei energetice. „Global Data Center Survey“ realizat de catre Uptime Institute indică faptul că Power Usage Effectiveness (PUE) a atins anul trecut valoarea medie de 1,58, însă asteptările sunt mult mai mari odată cu extinderea adopţiei soluţiilor inteligente de management.
- Chiar dacă centrele de date se concentrează pe îmbunătăţirea PUE, se pare că şi anul acesta penele de curent vor rămâne principala cauză de downtime. Acelaşi raport Uptime Institute arată că în 2018 numărul Data Centerelor care s-au confruntat cu întreruperi neplanificate a crescut la 31% (faţa de 25% în 2017), principala cauză de downtime rămânând întreruperile alimentării cu energie (33%).
- Este explicabil în acest context de ce asigurarea redundanţei sistemelor de electro-backup rămâne în 2019, dar şi în următorii doi ani, o prioritate critică. Conform sondajului AFCOM, 80% dintre centrele de date deţin deja soluţii de electoalimentare redundante de tip N+1, dar 30% dintre acestea preconizează deja trecerea la nivelul N+2 în urmatoarele 12-36 de luni.
- Vestea bună este că sistemele UPS devin tot mai eficiente. Noile tipuri de baterii Li-Ion utilizate de echipamentele UPS le asigură acestora o durată de viaţă mai mare (de aproximativ 3 ori mai mare decât în cazul bateriilor VRLA), dimensiuni mai reduse (70% mai mici) şi o mai mare rezistenţă la variaţiile de temperatură.
- Sistemele DCIM încep să devină un standard de facto în centrele de date. Analizele arată că piaţa soluţiilor dedicate managementului infrastructurii centrelor de date creşte cu un ritm de 24% până în 2024, evoluţie susţinută de faptul că rata de succes a implementărilor a ajuns la 74%, conform Uptime Institute. (Descoperiţi aici care sunt principalele noutăţi în domeniul DCIM.)
- Inteligenta artificială va începe să îşi demonstreze valoarea şi în centrele de date. Aşteptările legate de acest subiect sunt mari, mai ales în ceea ce priveşte utilizarea algoritmilor de Machine learning în detectarea şi remedierea rapidă a problemelor la nivel de reţea, care sunt responsabile pentru 30% din downtime-urile neplanificate, precum şi pentru prevenirea erorilor umane şi software, care cauzeaza 28% din disfuncţionalităţile centrelor de date.
- Tot la capitolul expectative se înscrie şi răcirea cu apă, cererea în creştere pentru putere de procesare, precum şi noile generaţii de High-Power Processors (CPUs de peste 200W şi GPUs la 300W) obligând centrele de date să găsească alternative viabile la clasica răcire cu aer. Analiştii estimează că piaţa sistemelor de răcire cu apă va înregistra un ritm de creştere de 14% până în 2022, când va atinge o valoare de aproximativ 3,9 miliarde USD.
După cum se poate vedea, centrele de date on premises nu au de gând să dispară prea curând. Insă, pentru a putea supravieţui pe aceeşi piaţă cu marii furnizori de servicii Cloud şi de colocare, vor trebui să investească timp, efort în bani în retehnologizări şi modernizări.