Concluzii post DataCenter Forum 2022

După doi ani de pauză, DataCenter Forum, cel mai mare eveniment dedicat industriei locale a centrelor de date, a revenit în forță cu cea de- a patra ediție și cu o nouă premieră la nivel național și regional: România are primul Data Center certificat de Uptime in Romania, la nivel Tier III.

Cea de a patra ediție a DataCenter Forum, eveniment organizat anual de Tema Energy, a reunit operatori de centre de date – atât din zona privată, cât și cea publică –, principalii furnizori globali de soluții pentru Data Centere prezenți în România, precum și reprezentanți ai organizațiilor de certificare, care au dezbătut și analizat cele mai noi tendințe ce se prefigurează pe piața locală. La eveniment au participat peste 350 de profesioniști.

Iată care au fost principalele concluzii ale celor trei sesiuni găzduite de DataCenter Forum 2022:

  • Criza lanțurilor de aprovizionare va continua să afecteze industria Data Center locală, obligând clienții finali să adopte noi abordări ale proiectelor și strategii de achiziții pe termen lung, să își consolideze relația cu furnizorii și să acorde o atenție sporită proceselor de mentenanță preventivă și predictivă.
  • Creșterea accelerată a prețului la energie electrică impune operatorilor centrelor de date să își reevalueze măsurile de creștere a eficienței energetice și să monitorizeze cu mai multă atenție consumurile și cheltuielile. Simpla măsurare a parametrilor de consum nu este de ajuns și trebuie să servească ca bază pentru identificarea soluțiilor și măsurilor necesare.
  • Supradimensionarea infrastructurii hardware, supraprovizionarea capacității de procesare și creșterea numărului de servere zombie contribuie substanțial la creșterea valorii facturii la energie.
  • Retehnologizarea și adopția de soluții de nouă generație sunt principalele metode pe care Data Centerele le adoptă pentru că să își îmbunătățească nivelul de disponibilitate, securitate și eficiență energetică. Complementar, tot mai multe centre de date locale sunt interesate de realizarea de proiecte „verzi“ de cogenerare și trigenerare a energiei și au inițiative în domeniul reciclării apei utilizate pentru răcire.
  • Răcirea rămâne un element critic în inițiativele de îmbunătățire a eficienței energetice, în condițiile în care densitatea la nivel de rack crește constant, iar noile generații de CPU-uri ating consumuri și de 300 kW per procesor. Totodată, se observă un interes în creștere pentru soluțiile de răcire adiabatică și cele de tipul In-row Cooling.
  • Planificarea atentă și detaliată a centrului de date hyperscale de la Craiova, realizată de specialiștii Tema Energy pe durata a doi ani, a permis ca Dată Centerul să poată fi construit de la 0 și dat în folosință în doar 6 luni. La acest rezultat record a contribuit și colaborarea strânsă dintre dintre echipa Tema Energy și experții Uptime Institute, precum și respectarea cu strictețe a cerințelor de conformitate încă din faza de proiect.
  • ClusterPower va putea acționa ca un accelerator în procesul de digitalizare a României, realizând totodată deschiderea către marii jucători din industria Data Center la nivel global, de care va beneficia întreagă industrie IT&C locală.

Ca și la edițiile precedente, la standurile din spațiul expozițional partenerii DataCenter Forum au prezentat numeroase soluții și tehnologii de nouă generație dedicate centrelor de date ralizate în cadrul căruia au fost, iar Tema Energy – un Data Center mobil, proiectat și realizat de specialiștii companiei, în configurații pesonalizate pe cerințele clienților finali.

„După o pauză de doi ani, DataCenter Forum a ajuns la a patra ediție și suntem mândri că – prin efortul echipei Tema Energy și al partenerilor noștri – am reușit să facem din acest eveniment o tradiție și un reper pentru industria locală a centrelor de date, care devine tot mai importantă pentru economia României și pentru rolul nostru în regiune. Industria Data Center din România înregistrează o creștere constantă în ultimii ani – proiectele au devenit tot mai numeroase și mai complexe, iar dimensiunea pieței s-a dublat și chiar triplat. Evident, și provocările au urmat o evoluție similară – inflația din ultima perioada, creșterea prețului la utilități și conflictul din Ucraina sunt câțiva dintre factorii care generează un climat de incertitudine și volatilitate. Dar există și vești bune, România accelerează procesul de digitalizare, cererea pentru capacități suplimentare de procesare a datelor în centrele de date fiind tot mai mare, atât în mediul privat, cât și în cel public. Totodată, avem acum și primul Data Center hyperscale certificat de Uptime Institute – centrul ClusterPower ralizat de specialiștii Tema Energy la Craiova – care ne oferă șansa de a deveni un hub regional pentru dezvoltarea proiectelor de cercetare și inovare digitală în domenii precum HPC, cloud, AI etc. România a intrat, încet dar sigur, pe harta centrelor de date hyperscale și este doar o chestiune de timp până când marii investitori vor fi prezenți în România“, a declarat Mihai Manole, Managing Partner Tema Energy.

Înregistratea video integrală a DataCenter Forum 2022 este disponibilă online pe Facebook:

Echipa Tema Energy mulțumește pe această cale participanților, partenerilor DataCenter Forum 2022: APC by Schneider, Vertiv, AKSA Power Generation, Uptime Institute, Bachmann Group, Cisco, Dell Technologies și sponsorilor: Rittal, Pyralis, Reichle & de-Massari, Riello, Uniline.