Micro Data Centerele incep sa castige tot mai mult teren si in Romania. Fenomenul nu este atat de vizibil si pentru ca inaugurarea unui micro-DC nu se face cu inaugurari festive, taieri de panglici si conferinte de presa. Mai importante sunt, in astfel de cazuri, viteza cu care este dat in folosinta si economiile de timp, efort si bani realizate.
Daca e sa dam crezare predictiilor “macro”, 2018 ar trebui sa fie anul in care numarul centrelor de date la nivel global ar trebui sa inceapa sa scada. Nu dintr-odata, ci lent, dar sigur, pierzand teren in fata mega-centrelor operate de catre furnizorii de servicii Cloud si colocare.
Daca privim insa analizele de piata pe zone de nisa, evolutiile preconizate pe baza rezultatelor inregistrate deja contrazic predictiile pesimiste enuntate anterior.
Sa luam un exemplu concret: piata Micro Data Centerelor.
Conform raportului Transparency Market Research (TMR), dat publicitatii la sfarsitul anului trecut, nisa micro-DC este cotata cu o rata de crestere de peste 21% in intervalul 2017-2025. (Ceea ce ar insemna un salt sustinut de la cele 3,2 miliarde USD din 2016, la 14,8 miliarde in 2025.)
Retrospectiv vorbind, din 2008 incoace, nu prea mai sunt multe sectoare ale industriei IT care sa poata sustine un astfel de ritm de crestere pe o durata de 7 ani.
Ce alimenteaza cresterea
Evolutia pe plus a a pietei micro centrelor de date este favorizata de un cumul de factori. Unul dintre acestea este conceptul “Edge Computing”, un buzzword pana acum cativa ani, dar care s-a materializat rapid intr-o piata cu o valoare de 1,5 miliarde USD in 2017. (Si care creste, la randul ei, accelerat, cu un CAGR de 35%, cel putin pana in 2022, cand se preconizeaza depasirea pragului de 6,5 miliarde USD conform MarketsandMarkets.)
Ce a facut ca piata Edge Computing sa se miste atat de repede? In principiu, cam aceleasi elemente care au sustinut si pana acum dezvoltarea industriei de Data Center, dar la alt nivel de marime. Adica cresterea accelerata a cererii de servicii de video streaming, de putere de procesare (mai ales in zona aplicatiilor mobile), de volume mari de date care sa fie procesate si analizate rapid (cu precadere in proiectele IoT), de disponibilitate garantata a serviciilor etc.
Pentru a raspunde acestor cereri, arhitecturile Edge Computing plaseaza resursa IT cat mai aproape de utilizatorul final, la “margine”, pentru ca acesta sa nu se mai confrunte cu latente sau congestii de retea. Ceea ce, in practica se traduce prin constructia unui ecosistem de centre de date de mici dimensiuni, dispersate geografic si interconectate intre ele.
Avantajele abordarii “micro”
Intr-un cuvant, taman la ce sunt bune micro Data Centerele, care vin cu o serie de avantaje concrete:
- Nu necesita o constructie dedicata (prin urmare nici volumul de aprobari si autorizatii aferente nu este atat de mare) si pot fi plasate in zone considerate improprii pentru centrele clasice;
- Pot fi date in folosinta mult mai rapid – echipamentele de procesare, stocare, networking, racire, securitate, electroalimentare, protectie la incendiu, etc. sunt preinstalate si prestestate astfel incat efortul de integrare este redus la zero, iar cel de personalizare – mult simplificat;
- Au asigurata nativ o scalabilitate crescuta – componentele modulare cu standarde de compatibilitate garantate reduc efortul si timpul de dezvoltare;
- Asigura o eficienta energetica superioara – arhitecturile containerizate sunt validate si certificate de catre vendori, fiind concepute astfel incat sa asigure un consum optim de energie electrica;
- Sunt usor de gestionat – majoritatea solutiilor de tip micro-DC vin cu solutii DCIM pre-integrate, care includ numeroase elemente de automatizare, si permit managementul de la distanta;
- Beneficiaza din start de un nivel superior de securitate – solutiile de protectie fizica si IT integrate sunt calibrate pe cerintele si nevoile specifice si includ de la sisteme de monitorizare a umiditatii si temperaturii si solutii de control acces biometrice, pana la sisteme de singere a incendiilor (atat in interior, cat si in exterior), sisteme de supraveghere video, solutii de power-backup dedicate etc.
Scenarii de utilizare uzuale
Beneficiile enumerate anterior adreseaza o plaja extinsa de potentiali beneficiari. Cum sunt, de exemplu, centrele de date clasice care nu detin fondurile necesare unei retehnologizari integrale, dar isi pot permite sa investeasca intr-un micro Data Center pentru a testa conceptul si/sau ca sa raspunda punctual cerintelor unui client. Sau companiile care nu mai au fizic cum sa extinda suprafata Data Room-urilor, dar au nevoi in crestere de stocare, procesare si conectivitate. Sau organizatiile care trebuie sa extinda rapid si sa isi deschida noi puncte de lucru, aflate la mare distanta de centrul de date pe care il opereaza.
Sunt scenarii care se aplica in varii industrii: de la spitale care isi extind informatizarea proceselor medicale peste capacitatea de procesare si stocare pe care o detin si institutii publice care isi relocheaza activitatea in noi sedii unde nu detin spatiul necesar unui Data Room, pana la lanturi de retail care deschid noi magazine care au nevoie de propriile Data Room-uri cat mai rapid posibil sau furnizori de utilitati care dezvolta proiecte de Smart Metering, unitati de productie care testeaza infrastructuri de tipul Industrial IoT etc.
Astfel de scenarii de utilizare care se regasesc cu prisosinta si la nivel local, o dovada in acest sens fiind micro Data Centerele instalate deja de Tema Energy. Compania are o experienta de peste un deceniu in livrarea centrelor de date la cheie si este primul integrator local de centre de date care a proiectat si implementat proiecte de Data Centere Mobile in Romania inca din 2011.