Deși penele de curent reprezintă un fenomen frecvent în România, organizațiile afectate au estimări vagi asupra pierderilor suferite. Dacă ar calcula însă costul oportunităților de business ratate și numărul clienților nemulțumiți, rezultatele obținute ar justifica pe deplin investiția într-o soluție de Power backup performantă.
1 noiembrie 2017, ora 16.40 – stația electrică Fundeni înregistrează o avarie. Urmarea – mai multe cartiere din București sunt afectate peste șapte ore.
Dincolo de explicațiile tehnice date de furnizori și autoritățile de resort, situația este și rămâne critică. Pentru că astfel de incidente se repetă: decembrie 2017, februarie 2018…
Și lista, cel mai probabil, se va extinde. Pentru că astfel de evenimente nu se întâmplă doar iarna, ci în toate anotimpurile. Și nu doar în București, ci și în Cluj, Timișoara, Brașov, Craiova, Iași…
Și Data Centerele fac infarct
Pentru centrele de date, întreruperea alimentării cu energie electrică echivalează cu un infarct, chiar dacă nu durează decât câteva secunde. Potrivit Electric Power Research Institute, 98% dintre penele de curent uzuale țin mai puțin de 10 secunde. Este suficient însă pentru a genera disfuncționalități într-un centru de date. Și asta pentru că, o dată survenită pana de curent, comutarea la sursa secundară de alimentare trebuie să se facă într-un interval de ordinul milisecundelor. Încărcarea este preluată, inițial, de către UPS-uri (Uninterruptible Power Supply), iar ulterior, în cazul în care alimentarea cu energie nu este reluată sau Data Center-ul nu dispune de o branșare redundantă, intră în funcțiune generatoarele. Teoretic sună bina, însă potrivit Uptime Institute bateriile UPS-urilor sunt responsabile de 29% din downtime-urile neplanificate cu care se confruntă un Data Center, iar generatoarele – de 10%.
Ce rămâne de făcut?
Este o întrebare justificată în condițiile în care aproape 40% din downtime-uri sunt generate tocmai de elementele care ar trebui să protejeze centrele de date în cazul unei pene de curent.
Răspunsul – mai ales în cazul companiilor care nu au competențe tehnice în domeniul soluțiilor de electroalimentare – este apelul la consultanță. Și asta pentru că nu orice organizație care utilizează un Data Room sau un centru de date de mici dimensiuni știe cum să:
- își dimensioneze necesarul de UPS-uri,
- aleagă nivelul de redundanță și configurația de care are nevoie,
- asigure condițiile optime de funcționare,
- monitorizeze și diagnosticheze nivelul de perfomanță al bateriilor,
- stabilească și execute un program de mentenanță și testare etc.
Ecuația se complică rapid dacă introducem în calcul și alte “necunoscute” precum ATC-urile, PDU-rile, întreținerea și testarea generatoarelor etc. Prin urmare, pentru multe organizații apelul la un consultant cu competențe în domeniul soluțiilor de electroalimentare este inevitabil.
Tema Energy este una dintre primele recomandări ale pieței locale în acest sens. Motivele sunt solide și ușor de probat:
- experiența de aproape 16 ani în domeniul soluțiilor de electroalimentare, compania fiind lider de piață pe această nișă;
- varietatea mare de proiecte implementate – printre clienții companiei se regăsesc de la spitale și centre de date, până la instituții financiar-bancare și fabrici;
- statutul de “vendor agnostic” asigurat de portofoliul extins de produse, care garantează faptul că organizațiile pot alege soluția care răspunde optim cerințelor lor;
- un portofoliu extins de soluții de la cei mai importanți vendori din piață, accesibile și organizațiilor de dimensiuni medii și mici, certificate în conformitate cu standardele internaționale.
La capitolul portofoliu, ar fi de amintit acreditarea Data Center Continuous (DCC) a generatoarelor diesel produse de Cummins Power Generation, unul dintre partenerii Tema Energy pe zona soluțiilor de Power backup. Acreditarea DCC certifică funcționarea continuă a generatorului, fără restricții asupra factorului mediu de încărcare variabilă. (Astfel de certificări simplifică procesul de design al sistemelor de electroalimentare și simplifică procesul de auditare.)
Și încă un “diferentiator” important, pe care puțini integratori de soluții de electroalimentare îl pot aduce la masa discuțiilor – Temă Energy investește constant în extinderea rețelei de suport, care are deja acoperire națională, fiind capabilă să furnizeze prompt servicii de service în țară. Mai multe informatii pe www.tema-energy.ro