Centrele de date containerizate aduc un plus de eficiență și versatilitate

Dezvoltarea rapidă a economiei digitale în industrii precum cloud computing, edge computing, Internet of Things (IoT) sau big data impune cerințe tot mai mari pentru centrele de date iar soluțiile clasice nu mai pot face față cerințelor pieței. Analiștii de la ReportLinker anticipează că piața globală a centrelor de date containerizate va atinge valoarea de 56 miliarde USD până în 2030 – cea mai mare rată de creștere anuală (30,2%) urmând să fie înregistrată pe segmentul containerelor personalizate.

O necesitate la nivel global

Un centru de date containerizat (CDC) este un container configurat pentru a găzdui în condiții optime infrastructura centrelor de date. Adoptarea pe scară largă a unor servicii precum Cloud, IoT și 5G, mai ales în mediul de business, declanșează o cerere uriașă pentru capacități mari de procesare și stocare. Un studiu de piață al Prescient Strategic Intelligence (https://www.psmarketresearch.com/market-analysis/data-center-market#) arată că peste 60% dintre oameni au acces la internet iar fiecare acțiune umană online creează date, informații digitale folosite de afaceri din toate industriile. Din cantitatea de peste 44 de Zettabiți de date existentă în întreaga lume, un procent de 70% este generat de utilizatori – peste numai doi ani totalul va însuma 175 Zettabiți de date la nivel global. Această valoare include și datele medicale, analiștii anticipează că industria de sănătate va cheltui până în 2028 peste 79 de miliarde USD pe dezvoltarea sistemelor big data analytics. Centrele de date containerizate se numără printre soluțiile cele mai practice pentru problemele ridicate de digitalizarea accelerată a societății umane.

Soluția pentru criza energetică și de spațiu

Pentru numeroasele organizații și instituții publice care se confruntă și cu o criză de spațiu fizic, centrele de date containerizate reprezintă o soluție modulară cu beneficii vitale. Acestea sunt ușor de transportat și sunt durabile datorită rezistenței la praf, sunt impermeabile și rezistente la șocuri, ceea ce le face perfecte pentru amplasarea în aer liber, în medii dificile, sau în spațiile nefolosite din garaje sau parcări.

Dacă centrele de date clasice sunt greu de gestionat și destul de inflexibile, centrele containerizate sunt prefabricate și pretestate pentru a permite instalarea directă și rapidă, fiind nevoie doar de acces la energie electrică, la rețea și, în funcție de sistemul de răcire, la apă. CDC sunt proiectate de la zero pentru eficiență energetică (PUE 1,2-1,3), reducând astfel costurile operaționale curente, mai ales prin gestionarea strictă a sistemelor de răcire.

Unul dintre avantajele cele mai apreciate de către investitori este modularitatea containerelor, acestea nu sunt doar ușor de instalat, ci pot fi și extinse cu ușurință, în funcție de cerințele mereu în schimbare ale organizațiilor. În plus, pentru un CDC prefabricat nu este nevoie de autorizație de construcție, el vine cu propriile sisteme de răcire, de stingere a incendiilor și de securitate fizică, și poate fi personalizat și livrat în doar câteva săptămâni. Majoritatea centrelor de date containerizate integrează și un sistem de monitorizare simplificat, care permite analizarea unitară a performanțelor tuturor componentelor centrului de date, fapt care contribuie la reducerea costurilor pe termen lung.

Cea mai eficientă unitate de răcire de pe piață  

Printre cele mai eficiente și flexibile opțiuni de pe piață se remarcă și containerele din oțel izolat termic, cu climatizare Rittal Blue e+, personalizabile pe necesitățile oricărei organizații. Nivelul avansat de automatizare și digitalizare a containerelor Rittal generează eficiență energetică, reduce costurile și elimină necesitatea intervenției manuale din partea echipei tehnice. Datele arată că modelul Blue e+ S este cea mai eficientă unitate de răcire din lume (https://www.rittal.com/com-en/products/Blue-e–S), contribuind la economii medii de energie de 75% în comparație cu sistemele de climatizare clasice.

Dacă până acum sistemele de răcire a echipamentelor erau plasate în interiorul containerului, Rittal Blue e+ vine cu soluția montării unităților de răcire pe peretele exterior, eliberând astfel spațiu valoros în interior pentru arhitectura centrului de date. Blue e+ încorporează un sistem de răcire hibridă care se bazează pe două circuite de răcire paralele. Unul activ care răcește sistemele IT și unul pasiv, care disipează căldura din incinta containerului imediat ce temperatura ambiantă scade sub un punct de referință specificat. Unitățile exterioare de răcire sunt ușor de instalat, prin atașare directă la decupajul din peretele containerului, același procedeu simplu fiind valabil și pentru instalarea ulterioară a unor unități de răcire suplimentare, în funcție de necesități viitoare.

Compatibilitate globală și versatilitate

Tehnologia Blue e+ este compatibilă cu toate rețelele electrice standard din întreaga lume, mai precis cu tensiuni de intrare care pot varia între 110 V (monofazată) și 480 V (trifazată).

Alte beneficii ale seriei Blue e+ includ:

– Afișajul cu ecran tactil

– Interfață IoT disponibilă în mai multe limbi, conectabilă la orice sistem de monitorizare și management energetic in-house

– Posibilitatea de monitorizare de la distanță

– Transferul/partajarea de date în timp real pentru evitarea defecțiunilor

Toate acestea contribuie la optimizarea TCO (economii de până la 17% în materie de CapEx și OpEx în comparație cu sistemele de climatizare clasice). Mai mult, tehnologia hibridă de răcire poate reduce emisiile de carbon cu până la o tonă pe an. Dimensiunile containerelor Rittal se pot adapta la cerințele fiecărei afaceri și la specificații individuale, însă pot fi furnizate și pe dimensiuni ISO standard de 20 ft (5,90×2,35×2,39 m) și 40 ft (12,192x 2,438×2,591 m).

Producătorul german Rittal este partener Datacenter Forum 2023. Vă invităm să aflați mai multe informații despre soluția Rittal Blue e+ chiar de la reprezentanții Rittal, la standul companiei din cadrul evenimentului, pe data de 16 mai 2023, în incinta Face Convention Center din București.