De ce devin verzi centrele de date?

De ce devin verzi centrele de date?

Transformarea digitală accelerată a mediului economic, dar și a vieții de zi cu zi a oamenilor generează, inerent, o creștere a nivelului de încărcare a centrelor de date, cu efect direct asupra consumului de energie. Saltul de consum înregistrat dă peste cap prognozele „optimiste“ ale Comisiei Europene, care estima că abia peste opt ani Data Centerele vor fi responsabile de 3,2% din cererea de energie electrică a UE (în condițiile în care încă din 2018 consumau 2,7%). Există de altfel state membre în care procentul este deja de 8-9 ori mai mare, cum este cazul Irlandei, unde Data Centerele sunt răspunzătoare de 25-29% din factura de energie la nivel național.

Creșterea exponențială a consumului de energie electrică, dar și a prețului acesteia, precum și provocările generate de conflictul ruso-ucrainean fac din componenta digitală a European Green Deal o prioritate critică în toate statele membre. Strategia CE prevede ca până în 2030 centrele de date din țările UE să atingă un nivel ridicat de eficiență energetică și sustenabilitate.

Sunt tendințe care încep să se vadă și la nivel local, unde tot mai multe Data Centere sunt interesate de soluțiile prin care își pot reduce consumul de energie și reduce amprenta energetică prin alimentarea din surse regenerabile și eficientizarea consumurilor de electricitate.

Soluții accesibile pentru centrele energofage

Cele mai frecvente cauze ale consumurilor mari de energie electrică în Data Centere sunt reprezentate de:

  • Supradimensionarea capacității electrice, față de sarcina maximă reală
  • Tehnologiile de răcire învechite
  • Sistemele de power supply (UPS) cu randament scăzut.

Există numeroase soluții pentru acest cumul de provocări. De exemplu, echiparea centrelor de date cu sisteme de climatizare dimensionate corect și eficiente poate contribui consistent la reducerea valorii facturii, în condițiile în care răcirea reprezintă între 25% și 35% din consumul de energie electrică al unui Data Center.

Există în prezent soluții HVAC cu eficiență energetică ridicată, care fololosesc tehnologii moderne, precum cele de Free Cooling, Liquid cooling sau Phase Change Materials. Un exemplu în acest sens sunt tehnologiile de răcire adiabatică, prin care un Data Center poate scădea costul de operare cu până la 25% (comparativ cu cel al unui sistem clasic de răcire cu compresor) și reduce cu 80% consumul de apă. (Mai multe date despre această tehnologie sunt disponibile citi aici.)

O altă soluție accesibilă este înlocuirea clasicelor echipamente Uninterruptible Power Supply VRLA cu UPS-uri dotate cu baterii Li-Ion, care asigură o durată de viață de trei ori mai lungă, reducerea cerințelor de răcire și un cost total de operare mai mic cu până la 40%, comparativ cu tehnologia VRLA. (Informații detaliate despe câștiguri puteți citi și acest material Tema Energy.)

Tot mai multe centre de date hyper-scale instalează UPS-uri grid-ready cu baterii Li-Ion, care pot fi utilizate în scenarii avansate de echilibrare a sistemelor energetice naționale, în momentele în care acestea înregistrează fluctuații puternice. (Fenomenul este tot mai frecvent, din cauza impredictibilității surselor regenerabile de energie.)

Astfel, prin intermediul parteneriatelor încheiate cu furnizorii de electricitate, operatorii centrelor de date pot obține:

  • Amortizarea rapidă a investiției în UPS și baterii
  • Scăderea amprentei de carbon a centrului
  • Renunțarea la instalarea de generatoare Diesel de mari dimensiuni.

Rezultatul final: o economie semnificativă de costuri și reducerea nivelului de poluare.

Există deja exemple de bune practici în această direcție – Google în Belgia, la St. Ghislain, și Telia în Helsinki, Finlanda –, care încep să fie adoptate pe scară largă în industria centrelor de date.

Se întâmplă deja și în România

Presate de necesitatea reducerii consumului de energie electrică, dar și a facturii de curent, tot mai multe Data Centere optează pentru utilizarea de energie regenerabilă, generată de instalații fotovoltaice și eoliene.

O tendință nouă care face tot mai mulți adepți în rândul centrelor de date este cea de trigenerare, respectiv producerea combinată a energiei electrice, termice și a răcirii (CCHP). Centralele de trigenerare (și cogenerare) au o eficiență energetică crescută, putând funcționa atât pe bază de gaz, cât și de hidrogen „verde“ (produs prin electroliza apei folosind electricitate din surse regenerabile și fără emisie de gaze cu efect de seră). În plus, pot genera căldură și apă caldă menajeră care poate fi distribuită către locuințe, clădiri de birouri, unități de producție etc., amplasate în apropierea centrelor de date.

Un exemplu în acest sens este Microsoft, care, prin folosirea tehnologiei de Direct Liquid Cooling în cele două Data Centere pe care le are în Finlanda, poate livra energie termică pentru aproximativ 100.000 de locuințe din această țară. Complementar, utilizând energie din surse regenerabile, Microsoft a reușit reducerea emisiilor de CO2 cu circa 400.000 de tone.

Exemplele de eficiență energetică încep să apară însă și la nivel local. În cadrul campusului Petrom din București funcționează de mai mulți ani un sistem de cogenerare, care recuperează căldura din centrul de date administrat de IBM (Kyndril) pentru a produce apă caldă menajeră și agent termic pentru încălzirea spațiilor de birouri.

Un exemplu de dată recentă este Cluster Power Craiova – cel mai mare campus de tip Data Center din Europa de Sud-Est și primul centru din România care a obținut certificarea TIER III Uptime Institute –, care dispune de propriul sistem de producție de energie electrică, capabil să furnizeze până la 200 MW prin intermediul unei centrale de trigenerare, precum și de o centrală electrică de înaltă tensiune. Astfel, Cluster Power beneficiază de autonomie energetică, dar și de o amprentă de CO2 extrem de redusă,

Pentru a putea beneficia de toate aceste avantaje tehnologice este însă necesară apelarea la serviciile unui furnizor cu competențe și experiență de integrator – precum Tema Energy –, care să poată acoperi de la design-ul infrastructurii, realizat în conformitate cu standardele în vigoare (Uptime Institute, BICSI etc.), și asigurarea interoperabilității compomentelor, la livrarea, instalarea și darea în funcțiune a instalațiilor electrice sau mecanice, a sistemul seismic, de comunicații, securitate fizică și protecție împotriva incendiilor etc.