Răcirea adiabatică, tehnologia care vă ajută să reduceţi cheltuielile

DATACENTER FORUM 2020 > Blog > Știri > Răcirea adiabatică, tehnologia care vă ajută să reduceţi cheltuielile

Răcirea adiabatică, tehnologia care vă ajută să reduceţi cheltuielile

10 decembrie 2019 | dcf | Știri

Mai multă putere de procesare! Iată o soclicitare pe care centrele de date din întreaga lume o aud tot mai frecvent din partea clienților și pe care trebuie să o satisfacă rapid dacă doresc să rămână competitive. Mai multă putere înseamnă însă și mai multă căldură. Adică supraîncărcarea clasicelor sisteme de răcire mecanice, care și așa în Data Centerele cu o vechime mai mare de 8-9 ani sunt responsabile de aproape 40% din cosumul de energie electrică. Dacă sunt ceva mai „tinere“, procentul scade, însă eficiența energetică tot scăzută rămâne.

Și pentru că „factura la curent“ devine tot mai apăsătoare – mai ales în contextul inițiativelor de mediu ale Comisiei Europene –, centrele de date încep să adopte soluții alternative la tradiționalele sisteme CRAC. Lucru vizibil și în evoluția valorică a pieței soluțiilor lor de răcire pentru Data Centere, care și-a accelerat creșterea în ultimii ani. De exemplu, conform Research&Markets ritmul de creștere pentru următorii patru ani va fi de peste 12%. Piața își va dubla practic valoarea, ajungând de la 8,3 miliarde de euro cât înregistra anul trecut, la 16,5 miliarde de euro în 2024.

Evident, o bună parte din această creștere va fi asigurată și de către tehnologiile „clasice“ de răcire – în versiuni îmbunătățite din punct de vedere al randamentului și eficienței energetice –, mai ales că strategiile de tip 2N sunt tot mai mult utilizate și în zona de Cooling. Dar încep să își extindă cota de piață sistemele de Free Cooling și cele de răcire adiabatică/evaporativă, care sunt tot mai mai accesibile financiar și reușesc să asigure economii consistente.

Și soluțiile de răcire cu lichid – directe și prin imersiune – înregistrează o evoluție ascendentă. Însă masa de clienți pe nișa de „Liquid Cooling“ este încă redusă, comparativ cu restul tehnologiilor, din cauza investițiilor inițiale mari și a lipsei de standarde în acest domeniu.

Utilizare cu acoperire extinsă

Un avantaj esențial al sistemelor de răcire adiabatică este acela că acționează complementar soluțiilor de Free Cooling și celor clasice/mecanice, fără a încerca să le înlocuiască pe niciunul dintre acestea.

De exemplu, cu ajutorul răcirii adiabatice, un centru de date poate folosi sistemul de Free Cooling atunci când temperatura ambientală o permite (în general, până în jurul temperaturii de 8-9˚C), soluția adiabatică până când temperatura va ajunge la 18˚C, iar peste acest prag sistemul mecanic cu compresor. (Valorile temperaturilor indicate variază în funcție de cât de „permisive“ sunt echipamentele din Data Center – de exemplu, în „ASHRAE 2016 Thermal Guidelines“ intervalul optim de operare recomandat este între 18°C și 27°C.)

Într-un astfel de scenariu „colaborativ“, Data Centerele pot valorifica atât avantajele oferite de Free Cooling, cât și de soluțiile adiabatice, indiferent unde sunt amplasate geografic centrele. (Conform studiilor statistice tandemul Free Cooling + Adiabatic poate fi utilizat 80% din timp în nordul Eropei și 75% în sudul continentului.) La fel de bine însă, Data Centerele pot folosi doar soluțiile evaporative ca o completare a sistemelor clasice de rărice și tot obțin economii substanțiale la „factura de curent“.

E adevărat, teoreticienii susțin că utilizarea soluțiilor adiabatice nu este fezabilă în arealele cu un regim ridicat de precipitații și/sau cu un nivel de umiditate crescut. Dar practica a demonstrat că sunt eficiente chiar și în orașe precum Manchester sau Londra, amplasate în cele mai umede zone ale Marii Britanii.

Beneficii imediate

Tehnologiile de răcire adiabatică au avantajul că sunt mature, accesibile și ușor de implementat. Dar acestea nu sunt singurele beneficii. Centrele de date încep să adopte soluțiile evaporative pentru că:

  • Asigură scăderea costului total de operare (nu doar al consumului de energie electrică), care poate ajunge până la 25% din cel al unui sistem de răcire clasic cu compresor;
  • Sunt ușor de utilizat și oferă numeroase posibilități de automatizare prin integrarea cu sistemele DCIM;
  • Reduc cu până la 80% consumul de apă (există soluții care asigură recuperarea apei evaporate, prin condensare, și reutilizarea ei pentru răcire);
  • Sunt flexible și se pot adapta facil la cerințele beneficiarilor în varii scenarii de utilizare (de exemplu, soluțiile evaporative pot fi utilizate și pentru creșterea eficienței chiller-elor soluțiilor de Free Cooling);
  • Asigură economii de spațiu prin recuperarea suprafețelor ocupate de echipamentele mecanice (compresor, tansformatoare, panouri electrice etc.);
  • Sunt mai prietenoase cu mediul.

Este adevărat însă că, în funcție de tehnologiile folosite – Direct, Indirect Injection sau sistemul mixt –, soluțiile necesită „accesorizarea“ cu sisteme de purificare a apei. De asemenea, în zonele cu un nivel de umiditate crescut, poate fi necesară folosirea unor instalații suplimentare de reducere a umidității din aerul introdus în Data Center.

Dar toate aceste investiii inițiale sunt amortizate rapid prin economiile consistente obținute în operare.

Dacă v-am stârnit interesul și sunteți interesați să aflați cum puteți valorifica soluțiile de răcire adiabatică în centrul dvs. de date, contactați-ne! Specialiștii Tema Energy vă pot ajuta să identificați soluția optimă, adaptată nevoilor și bugetului dvs., și să vă rentabilități investițiile deja făcute pe zona de răcire.