3 tendințe care vor marca industria centrelor de date în 2020

DATACENTER FORUM 2020 > Blog > Știri > 3 tendințe care vor marca industria centrelor de date în 2020

0

3 tendințe care vor marca industria centrelor de date în 2020

11 martie 2020 | dcf | Știri

Anul acesta specialiștii în domeniul centrelor de date estimează că principalele „fenomene“ care vor influența evoluția pieței centrelor de date vor fi extinderea utilizării sistemelor IoT și a adopției 5G, adâncirea deficitului de personal calificat în operarea Data Centerelor și apariția de noi reglementări în ceea ce privește asigurarea nivelurilor de disponibilitate și a consumului de energie etc. Iată, pe scurt, care sunt previziunile analiștilor de piață:

 

  •  Creșterea numărului centrelor de date mobile și a micro-Data Centerelor Extinderea utilizării soluțiilor IoT și a tehnologiilor Machine-to-Machine (M2M) va genera volume de date din ce în ce mai mari, care vor fi dificil de transportat către centrele de date. Potrivit Gartner, peste doi ani, aproximativ 70% din volumul total de date va fi creat în exteriorul centrelor de date (față de doar 40% în 2019), de aceea tot mai multe companii se orientează deja care adopția de centre de date mobile și de micro-Data Centere pe care le amplasează cât mai aproape de viitoarele contentrari de date. Un efect similar va genera și extinderea adopției 5G, centrele de date funcționând ca o verigă de legătură între rețelele mobile de mare viteză și consumatorii de servicii dezvoltate pe baza noii tehnologii. Este o tendință confirmată și de analiștii de la IDC, care estimează că în 2023 peste 50% dintre noile infrastructuri vor fi dezvoltate în locații „edge“ și nu în centrele de date corporate. Însă nu doar criteriul locației justifică această decizie – micro-Data Centerele și centrele de date mobile au avantajul că sunt mai ieftine, mai simplu și mai rapid de dezvoltat și relocat și oferă o serie de câștiguri importante.

 

  •  Extinderea adopției sistemelor de monitorizare și automatizare Creșterea numărului de centre de date mobile și micro-Data Centere nu va genera o evoluție similară și în ceea ce privește resursa umană dedicată operării acestora. Specialiștii estimează că anul acesta deficitul de personal specializat din centrele de date se va mări, pe de o parte din cauza retragerii din activitate a „veteranilor“ din industrie, pentru care încă nu se găsesc înlocuitori, iar pe de alta ca urmare a creșterii numărului de noi centre și a extinderii celor existente deja. De aceea, până când măsurile de compensare – programe de formare profesională sau inițiative educaționale – vor da rezultate, din ce în ce mai multe Data Centere se orientează către adoptarea de soluții avansate de monitorizare și automatizare de tipul Data Center Infrastructure Management. Soluțiile DCIM de a doua generație sunt gândite astfel încât să asigure un timp mai scurt de implementare, configurare și personalizare, usurință în utilizare și integrează nativ instrumente preconfigurate de raportare și analiză. (Dacă doriți să aflați mai multe informații despre beneficiile soluțiilor DCIM vă invităm să citiți acest articol.) Următorul pas în această direcție îl reprezintă utilizarea tehnologiilor de Artificial Intelligence și a algoritmilor de Machine Learning în managementul și operarea centrelor de date. IDC estimează că deja din 2023 aproximativ 50% din Data Centerele principale și 75% din centrele „edge“ vor fi gestionate de la distanță folosind aceste tehnologii.

 

  •  Sporirea investițiilor în retehnologizare. Deși solutile de electro-backup devin din ce în ce mai performante, numărul downtime-urilor neplanificate înregistrate de centrele de date continuă să crească, principala cauza a acestor evenimente reprezentând-o penele de curent. Este adevărat, durata acestora scade, însă chiar și o cădere de 30 de secunde generează disfuncționalități majore într-un Data Center, mai ales că, potrivit Uptime Institute și UPS-urile sunt responsabile de 29% din downtime-urile neplanificate. Pentru a preveni astfel de evenimente – mai ales că reglementările în domeniu devin tot mai stricte în ceea privește asigurarea disponibilității serviciilor – centrele încep să investească tot mai consistent în retehnologizare. Însă nu doar în achiziționarea de echipamente UPS de nouă generație, care folosesc baterii Li-Ion și vin cu o serie de avantaje operaționale solide (despre care puteți citi aici), ci și în direcția eficientizării energetice, un alt domeniu aflat sub presiunea măsurilor legislative de mediu prevăzute de Uniunea Europeană (detalii aici). Una dintre principalele metode de îmbunătățire a indicelui PUE o reprezintă modernizarea soluțiilor clasice de răcire (responsabile de aproape 40% din cosumul de energie electrică) prin utilizarea tehnologiilor de răcire adiabatică, care pot reduce cu 25% costul total de operare și cu până la 80% consumul de apa. (În acest articol găsiți mai multe informații despre cum vă poate ajuta să scădeți cheltuielile.)

 

Specialiștii mai prevăd pentru anul acesta: • creșterea numărului de centre de date de mari dimensiuni, din categoria „Hyperscale“ (cu peste 5.000 de servere); • concentrarea Data Centerelor în așa-numite „Gigacities“, amplasate în apropierea surselor de energie neconvențională (în principal, ferme de energie solară și eoliană) și • creșterea densității energetice per cabinet, ca urmare a înmulțirii numărului de aplicații care necesită putere mare de procesare.

 

O bună parte dintre tendințele prezentate mai sus vor deveni vizibile și pe piața locală, provocările identificate de analiștii de piață fiind universal valabile. Specialiștii noștri vă stau la dispoziție pentru a vă ajuta să identificați soluțiile adecvate nevoilor si bugetului dvs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *