Sistemele DCIM de a doua generatie cuceresc piata

Piața soluțiilor de Data Center Infrastructure Management (DCIM) și-a accelerat în 2018 viteza de creștere. De exemplu, Market Research Engine estimează un ritm de +21% până 2024, în timp ce Global Market Insights preconizează „doar“ +20%, pentru același interval.

Sunt estimări care îi fac pe tot mai mulți specialiști să afirme că piața DCIM a intrat în etapa de maturizare. „Diagnosticul“ este confirmat și de Uptime Institute, care apreciază că, începând din acest an, DCIM și-a făcut oficial intrarea în categoria soluțiilor „mainstream“. Schimbarea de statut se datorează, în principal, faptului că managerii centrelor de date resimt tot mai acut nevoia de informații exacte despre echipamentele din Data Center, statusul operațional al acestora și resursele utilizate. Ori soluțiile DCIM sunt concepute tocmai pentru a răspunde acestor nevoi, furnizând în timp real o mare varietate de date, de la consumuri de energie și niveluri de disponibilitate, reziliență și redundanță, până la evoluțiile temperaturii și umidității în Data Center.

Un al doilea element important care contribuie la creșterea atractivității soluțiilor DCIM îl reprezintă rata de succes a implementărilor – 74% dintre centrele de date care au participat la „Uptime Institute Global Data Center Survey 2018“ au confirmat faptul că a fost o reușită. Mai mult chiar, în peste jumătate din cazuri (54%) costurile de implementare, configurare și personalizare nu au depășit bugetul prevăzut inițial, iar pentru 62% dintre respondenți soluțiile DCIM au livrat beneficii consistente încă din primul an de utilizare.

Specialiștii în domeniul soluțiilor de management al Data Centerelor susțin că toate aceste rezultate pozitive se datorează în principal faptului că de 2-3 ani asistăm la apariția celei de a doua generații a soluțiilor DCIM. Care, evident, vin cu câteva plusuri importante față de provocările cu care s-au confruntat centrele early-adopters:

  1. un timp mai scurt de implementare și dezvoltare;
  2. ușurință în utilizare asigurată prin interfețe grafice intuitive;
  3. integrarea de instrumente preconfigurate de raportare și analiză;
  4. compatibilitatea cu baze de date third-party, care facilitează corelarea datelor din DCIM cu cele livrate de alte aplicații (cum ar fi, de exemplu, Building Management System);
  5. extinderea suportului multi-vendor la o scară greu de imaginat în urmă cu doar câțiva ani.

După ce s-a demonstrat că se poate folosi inteligența artificială pentru a depista automat zonele de ineficiență energetică dintr-un Data Center, se vorbește tot mai intens deja despre o a treia generație a soluțiilor DCIM. Speranțele în această direcție sunt mari, pentru că Google a reușit – analizând cu motorul AI DeepMind peste 120 de variabile – să reducă consumul de energie cu 40% pe zona de răcire și 15% pe zonă de alimentare a echipamentelor de procesare, obținând economii de milioane de dolari.

O altă zonă în care așteptările sunt la cote înalte este cea a soluțiilor DCIM livrate ca serviciu din Cloud – DMaaS (Data-Center-Management-as-a-Service). DMaaS acoperă nu doar zonă „clasică“ de monitorizare și gestionare, ci și cea de procesare și interpretare a volumelor mari de date necesare pentru realizarea de analize predictive. Este o funcționalitate tot mai solicitată de către managerii centrelor pentru a depista și elimina proactiv potențialele cauze de downtime și ineficiențele energetice, dar și pentru a putea realiza optimizări holistice, la nivelul întregului Data Center.

Aparent, istoria se repetă – așteptările față de potențialul de dezvoltare al sistemelor DCIM sunt mari, ca și atunci când conceptul era la început.

Dar de data aceasta, managerii centrelor de date sunt mai realiști – studiul Uptime Institute a indicat faptul că două treimi din respondenți (66%) și-au stabilit și ajustat cerințele de la soluția DCIM astfel încât să aibă garanția unei implementări reușite.

Ce-i drept însă, ierarhia motivelor pentru care centrele de date aleg să implementeze un sistem DCIM nu s-a modificat major în ultimii ani:

  1. Obținerea de îmbunătățirii pe zona de Capacity planning (76%);
  2. Monitorizarea exactă a consumurilor de energie (74%);
  3. Furnizarea unei vizibilități extinse pentru managerii centrelor și/sau clienții Data Centerelor (în special a celor care furnizează servicii de hosting) (52%);
  4. Asigurarea conformității cu cerințele în vigoare (35%).

Sunt nevoi concrete, comune fiecărui centru de date și de la care am pornit și noi atunci când am dezvoltat în cadrul Tema Energy propria soluție DCIM, solutie pe care o veți putea vedea cu ocazia celei de a treia ediții a DataCenter Forum, care va avea loc in luna mai a anului viitor.