În luna Aprilie, compania de cercetare Savills a publicat un raport (disponibil AICI http://pdf.euro.savills.co.uk/european/savills-european-datacentres—april-18-final.pdf ) asupra industriei europene a Centrelor de Date, care poziţionează România pe un nesperat loc 6 al celor mai indicate ţări europene pentru construcţia unui DataCenter. Topul se bazează pe analiza a 12 indicatori printre care: temperatura medie anuală, incidenta şi pagubele generate de calamităţile naturale, securitatea cibernetică, preţul electricităţii, disponibilitatea energiei verzi, lăţimea de bandă disponibilă, rata de penetrare a reţelelor de fibră optică etc.
Aceste argumente ar trebui să contribuie la creştere pieţei DataCenter în românia, însă haideţi să aflăm care sunt criteriile de alegere a locaţiei unui datacenter şi in ce zonă din România sunt mai potrivite.
Expunerea la Calamităţi naturale
Riscul seismic ridicat nu poate fi ignorat în România, iar efectele asupra normelor de proiectare a clădirilor şi implicit asupra costurilor este semnificativ. Un cutremur nu înseamnă doar risc de prăbuşire sau avarierea clădirii ci şi acceleraţii mari asupra echipamentelor IT. Dacă la Bucureşti şi Iaşi acceleraţia terenului este de 0.30-0.35 g, la Cluj Napoca şi Deva această valoare este de doar 0.10g.
Tot la Calamităţi naturale se încadrează şi inundaţiile, care de asemenea trebuie analizate atente. Oraşe precum Galaţi, Brăila, Tulcea, Giurgiu au risc mare de inundaţie, Cluj-Napoca şi Iaşi au un risc mediu, în timp ce Brasov şi Sibiu au un risc minim.
Temperatură şi umiditate
Temperaturile medii anuale diferă în România cu 3+4 grade de la sud la nord şi scade cu 6 grade la 1000m diferenţa de nivel. De asemenea, numărul zilelor tropicale diferă considerabil între Bucureşti (peste 30 anual) şi Braşov sau Cluj Napoca. Diferenţele de umiditate sunt de asemenea semnificative, între vestul şi estul ţării, precum şi între zona Bărăganului şi podişul Transilvaniei. The American Society of Heating, Refrigeration and Air Conditioning Engineers (ASHRAE) recomandă ca ideal pentru funcţionarea echipamentelor IT intervalul 18-27 grade cu 40+60% umiditate. Prin urmare, valorile medii ale temperaturii şi umidităţii vor avea un impact major asupra eficienței sistemelor de răcire şi implicit al costurilor generate.
Acces la reţele de energie şi comunicaţii
În mod evident, un centru de date pe platoul Bucegilor ar fi protejat de seisme şi va beneficia de racire naturală. Ar fi însă în afara reţelelor de comunicaţii, iar alimentarea cu energie ar fi o problemă. Prin urmare, proximitatea fata de nodurile de comunicaţii (fibra optică, minim 100 Mbps în România şi 10 Mbps acces internaţional, dark fiber, circuite layer 2 la 1 Gbps etc) şi Internet Exchange Point (Interlan, Ronix, BUHIX, Balkan IX, NetIx etc) este relevantă. Locaţii care sa permită abordări de tip “carrier neutral” sau “bring your own provider” şi sa ofere clienților posibilitatea interconectării cu oricare operator doresc, sunt în general în jurul marilor oraşe.
Forţa de muncă
Nivelul de specializare al personalului din Centrele de Date este ridicat, iar astfel de resurse nu sunt disponibile în orice oraş, chiar şi reşedinţă de judeţ. Relocarea într-un oraş mai mic, nu este privită cu ochi buni de mulţi angajaţi, cu precădere de tineri. Cele mai performante facultăţi tehnice sunt în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi.
Piaţa imobiliară şi valorile medii pentru terenuri şi construcţii
În câteva oraşe din România, piaţa Imobiliară a explodat la propriu. În Cluj preţul mediul mediul al terenurilor a crescut cu 30% în 2017, în Sibiu cu cca 10% în timp ce la Iaşi, acest indicator nu a depăşit 7%.
Bazinul de clienţi
Chiar dacă proximitatea faţă de DataCenter nu mai este un criteriu major ca în urmă cu 10-15 ani, totuşi un procent relevant de clienţi care optează pentru colocare vor să fie aproape (studiile internaționale indică 2-3 ore de condus ca distanță tolerabilă) de locația unde îşi vor ţine echipamentele.
Concluzia
Nu există cel mai bun loc unde să construiești un DataCenter ci o sumă de factori care împreună trebuie să justifice o investiție şi să ofere cea mai bună rată de exploatare şi implicit de amortizare.
Pentru o analiză detaliată a tuturor aspectele constructive, echipa de specialiști a Tema Energy vă sta la dispoziţie. Contactati-ne la office@tema.energy.ro