Impactul incalzirii globale asupta industriei Data Center

Centrele de Date reprezintă o industrie caldă, care se va încălzi şi mai tare în viitor. Motivele sunt două şi ţin pe de o parte de încălzirea globală, iar pe de alta de creşterea densităţii pe rack pentru a face faţă cerinţelor tot mai mari de putere de calcul. Vă propunem să analizăm în acest articol, care este legătura dintre schimbările climaterice şi Centrele de Date şi ce măsuri ar trebui să adopte operatorii din această perspectivă.

Încălzirea globală este cea mai evidentă dintre schimbările climaterice. NASA Goddard Institute for Space Studies are o hartă online care arată evoluţia temperaturii (minim, maxim, valori medii) în ultimii 100 de ani. Pentru România, datele arată o creştere cu 1 grad în ultimii 50 de ani şi cu 1.25 în ultimii cinci ani. De asemenea, datele NASA arata ca în perioada 2000-2015 au fost înregistrați anii cu cele mai multe temperaturi lunare record. În Bucureşti, care concentrează şi cele mai multe Centre de Date, numărul zilelor tropicale (peste 30 de grade) a trecut de 40. Mai mult, pentru viitorul apropiat, ar trebui să ne aşteptăm la o creştere generală a temperaturii de cca 3 grade, conform rapoartelor făcute de Comitetul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC).

Concluzia: Încălzirea globală afectează Centrele de Date, iar sistemele de power and cooling  ar trebui să ţină cont de această evoluţie. În realitate însă, puţini operatori au în vedere creşterile de temperatură şi umiditate atunci când proiectează aceste sisteme şi sarcinile pe care trebuie să le susţină în următorii ani. Un alt element, care trebuie analizat este impactul asupra costurilor cu energia electrică.

Uptime Institute a tras deja un semnal de alarmă în acest sens, publicând un studiu care arată că 90% dintre centrele de date nu consideră că au nevoie de un plan care să contracareze schimbările climaterice, iar 45% ignora complet riscurile asociate. Recomandările specialiştilor:  Planurile de astăzi ar trebui să ţină cont de creşterea căldurii şi umidităţii  pentru a face faţă sarcinilor din următorii ani. Mai mult, proiectele bazate pe free cooling ar trebui să plece de la alte premize, iar operatorii ar trebui să aibă tot mai mult în vedere sistemele hibride de răcire (aer şi apă).

„45% dintre Centrele de Date ignoră schimbările climaterice” – Uptime Institute

Schimbările climaterice nu înseamnă însă doar creşterea temperaturilor, în egală măsură a crescut şi incidenţa furtunilor, inundaţiilor, fulgerelor şi tunetelor. Cercetătorii de la Universitatea din Tel Aviv au ajuns la concluzia că pentru fiecare grad în plus la nivelul mediu al temperaturii anuale, intensitatea fulgerelor va creşte cu 12%. Prin urmare, riscurile la care sunt expuse Centrele de Date devin tot mai diverse; de la furtuni electromagnetice, la imposibilitatea accesului în clădire.

În perioada Crăciunului din 2015, o inundaţie masivă în zona oraşului Leeds din UK a afectat un Centre de Date al Vodafone şi a generat intermitenţe în serviciile de voce şi date pe o regiune extinsă. (https://www.cbronline.com/data-centre/severe-floods-in-leeds-hit-vodafone-data-centre-4767027/ ).

Din cauza nivelului ridicat al apelor, echipele de intervenţie nu au putut ajunge la clădire, pentru a asigura continuitatea alimentării generatoarelor. Un alt caz s-a petrecut în San Antonio, USA, unde un Centru de Date Microsoft a fost afectat de un fulger ( https://www.datacenterknowledge.com/microsoft/azure-outage-proves-hard-way-availability-zones-are-good-idea) , ceea ce a dus la întreruperea a nu mai puţin de 40 de servicii Azure. Fulgerul a generat o creştere  atât de mare a tensiunii încât unele echipamente au fost afectate înainte ca mecanismele de protecţie să intre automat în funcțiune.

Prin urmare, operatorii Centrelor de Date trebuie să-şi evalueze tot mai atent riscurile şi să-şi planifice upgrad-urile de tehnologie, proiectele de modernizare şi extindere în funcţiile de condiţiile climaterice viitoare şi nu de cele prezente. În Bucureşti, probabil riscul de inundaţie este redus, însă în lunile de vară, acoperișurile se vor încinge tot mai tare şi vor aduce mai multă căldură în  interior.