4 motive pentru care bateriile Li-Ion incep sa castige teren in Centrele de Date

DATACENTER FORUM 2020 > Blog > Știri > 4 motive pentru care bateriile Li-Ion incep sa castige teren in Centrele de Date

4 motive pentru care bateriile Li-Ion incep sa castige teren in Centrele de Date

21 decembrie 2017 | dcf | Știri

Bateriile Lithium-Ion nu mai sunt o noutate de ani buni pe piata consumer, unde sunt prezente in orice smartphone sau laptop performant. Iata ca incep sa fie utilizate si in Centre de Date, iar daca acum cota de piata este de doar 1%, analistii de la Bloomberg sustin ca, pana in 2025, va ajunge la 35%.

E adevarat, 8 ani inseamna ceva chiar si pentru industria centrelor de date care nu adopta rapid noile tehnologii, dar este explicabil daca tinem cont ca bateriile VRLA au un ciclu de viata real de aproximativ 6 ani si ca, in prezent, CAPEX-ul unui UPS Li-Ion este – inca – de 2-3 ori mai mare decat al unuia „clasic” (cu baterii VRLA).
Cu toate acestea, UPS-urile cu Li-Ion vin cu o serie de avantaje care nu pot fi ignorate oricat de conservatori ar fi managerii Data Centerelor:

  • Castig de spatiu. Un UPS Li-Ion este cu pana la 70% mai mic („footprint”) decat unul VRLA, la aceeasi putere oferita. E un argument care suna bine pentru centrele de date care si-au atins limitele fizice de extindere si care cauta solutii de crestere a spatiului disponibil. Dimensiuni mai mici inseamna si o scadere cu pana la 60-80% a greutatii UPS-ului, adica si mai multa flexibilitate in amenajarea spatiului. (Densitatea energetica a bateriilor Li-Ion merge de la 70 kWh/kg pana la 260 kWh/kg, in timp ce in cazul bateriilor VRLA intervalul este 30-50 kWh/kg.)
  •  Economii la nivel de cooling. Spre deosebire de bateriile VRLA, unde – teoretic – orice salt de 10°C peste pragul de 25°C scurteaza viata bateriei la jumatate –, UPS-urile Li-Ion suporta mult mai bine variatiile de temperatura. Faptul ca varfurile de temeperatura nu duc la imbatranirea preamatura a bateriei se traduce in practica printr-o reducere a cerintelor de racire de pana la 70%.
  • Sisteme mai performante de monitorizare. UPS-urile Li-Ion beneficiaza sisteme de monitorizare avansate (Battery Monitoring Systems – BMS), care ofera informatii detaliate despre durata de viata a bateriei. Spre deosebire de clasicele VRLA, unde este greu sa iti dai seama cand vor „muri” definitiv, fiind dificil de monitorizat. In plus, ciclul de incarcare este mai eficient in cazul Li-Ion, in timp ce bateriile VRLA se auto-descarca mai rapid.
  • Durata de viata mai lunga. Teoretic, bateriile VRLA utilizate in UPS-uri au un ciclu de viata de aproximativ 10 ani. Insa, in practica, in centrele de date ele sunt schimbate undeva dupa 5-6 ani, pentru a se preveni surprizele neplacute (fenomenul „mortii subite”). In cazul bateriilor Li-Ion, „optimistii” spun ca durata de viata este de 3 sau chiar 4 ori mai mare, „moderatii” vorbesc insa de peste 10 ani.

Daca tragem linie si adunam, specialistii in domeniu sustin ca Li-Ion asigura un TCO mai mic cu pana la 40% decat in cazul bateriilor VRLA. Este o economie importanta in compensarea diferentei semnificative la pretul de achizitie. Care va scadea si el pentru ca si costul de productie al bateriilor Li-Ion se diminueaza treptat, odata cu cresterea nivelului de adoptie.
Iar semnalele in acest sens incep sa fie tot mai vizibile: numele grele din piata de electro-alimentare, precum ABB, Eaton, Vertiv, Schneider Electric, Riello, Toshiba – producatori ale caror solutii se regasesc in portofoliul Tema Energy  – au lansat deja oferte atractive pe piata. Daca vreti sa va convingeti cat de eficiente sunt bateriile Li-Ion, contactati-ne la office@tema-energy.ro

Tags: