Aflată încă la un stadiu incipient, piața locală a centrelor de date a crescut anul trecut cu 25-30%. Un ritm evident superior celui de 11% înregistrat la nivel european, conform studiului Research&Markets „Data Center Market în Europe 2019-2023”.
Principalii factori care au alimentat această evoluție în România au fost construcția de noi Data Centere – cum este, de exemplu, centrul Telekom dat deja în folosință în Cluj– și proiectele de extindere, care, împreună, au depășit valoarea celor de retehnologizare.
Cu toate acestea, investițiile de tip Greenfield sunt încă puține în România, în principal din cauza valorii inițiale mari. Potrivit estimărilor specialiștilor reuniți cu ocazia celei de a treia ediții a DataCenter Forum, costul de pornire a unui proiect de la 0, pentru un centru cu o capacitate de 1 MW, se situează între 5 și 7 milioane USD.
La o asemenea valoare este explicabil de ce în numeroase cazuri operatorii centrelor de date optează pentru reutilizarea unor construcții existențe. Însă nu orice clădire se pretează pentru a găzdui un Data Center, condițiile care trebuie îndeplinite fiind numeroase. Cum ar fi, de exemplu:
- amplasarea geografică a viitorului Data Center (nivelul risc seismic al zonei, condițiile meteo-climatice etc. – o analiză a criteriilor de alegere pentru locația unui Data Center este disponibilă aici ;
- structura de rezistență a clădirii (capabilă să reziste nu doar seismelor, dar și să susțină greutatea serverelor High Density, a echipamentelor de răcire etc.);
- dimensiunile sălilor existente (care să ofere, de exemplu, posibilitatea utilizării de podele supraînălțate);
- suprafața totală disponibilă (atât cea construită – pentru amplasarea sistemelor de electro-backup de tip UPS, a celor de stingere incendii etc. –, cât și cea exterioară clădirii).
Lista criteriilor este mai lungă, însă le-am trecut în revistă doar cele mai importante condiții limitative. Cum este, de exemplu, accesul la rețelele de alimentare cu energie electrică. Conform estimărilor specialiștilor prezenți la DataCenter Forum 2019, costul asigurării unei conexiuni redundante de 1 – 2 MW este prohibitiv pentru majoritatea companiilor locale. Mai ales în cazul în care noul centru este amplasat într-unul din orașele mari din România. Dar nici alegerea locațiilor izolate nu reprezintă o soluție, pentru că trebuie luate în calcul și proximitatea nodurilor de comunicații și a centrelor Internet Exchange Point, precum și căile de acces.
Un alt factor limitativ – de data aceasta la nivel operațional – este disponibilitatea forței de muncă. Conform estimărilor specialiștilor locali, media de vârstă în Data Centerele din România este în creștere, iar numărul insuficient de absolvenți ai facultăților de profil și migrarea constantă a forței de muncă din domeniul IT acutizează această problemă. Efectele deficitului de specialiști în centrele de date se face deja simțit.
Din acest motiv, tot mai multe centre de date autohtone investesc în soluții de automatizare și sisteme avansate de management pentru a compensa deficitul de resursă umană calificată. Drept dovadă, cererea de soluții de tip Data Center Infrastructure Management (DCIM) înregistrează o creștere constantă și la nivel local, managerii adoptând astfel de soluții în principal pentru a-și îmbunătăți eficiența operațională. (Descoperiți aici care este ierarhia motivelor pentru care centrele de date aleg să implementeze sisteme DCIM.)
Acest cumul de factori face ca tot mai multe companii care se confruntă cu nevoia creșterii capacității Data Center-ului – dar care nu dispun de suprafața disponibilă necesară – să opteze pentru achiziția de centre de date containerizate. Avantajele acestei alegeri sunt evidente: dispare din start problema obținerii autorizațiilor de construcție, care presupune parcurgerea unui adevărat maraton birocratic în România. Apoi, Data Centerele containerizate sunt configurate și personalizate pe nevoile clientului și testate și livrate cu toate facilitățile necesare (de la sisteme de răcire, electroalimentare, până la cele de detecție și stingere incendii și securitate fizică).
Aceleași argumente se aplică și cazul companiilor care trebuie să își extindă infrastructura Data Center în alte regiuni geografice și care nu dispun de resursele financiare necesare unui proiect de tip Greenfield. Costurile de achiziție, dar și cele de operare ale unui centru containerizat sunt substanțial mai mici decât cele aferente construirii unui Data Center/Room tradițional de aceleași dimensiuni. Însă, pentru ca un centru de date containerizat să furnizeze rezultatele scontate, alegerea trebuie făcută în cunoștință de cauză (pentru a vă informa va recomandăm acest articol )
În pofida provocărilor enumerate, specialiștii preconizează că piața centrelor de date din România va înregistra și în 2019 o creștere de cel puțin 2.500 mp ca suprafață Data Room, doar în urma investițiilor venite din zona privată. Estimările ar putea fi date peste cap însă de proiectele anunțate de administrația publică centrală, care se lasă încă așteptate. Dar care, dacă s-ar pune în aplicare, ar însemna un plus de minimum 1.000 mp suprafața utilă. Rămâne de văzut ce soluții vor fi alese pentru a susține această creștere: proiecte Greenfield, reutilizarea infrastructurilor fizice existente sau centrele de date containerizate și cele mobile?