DataCenter Forum 2024: Noile direcții globale și potențialul României în domeniul centrelor de date

Cea de-a șasea ediție DataCenter Forum 2024 a înregistrat o participare record, pste 550 de persoane fiind prezente la Face Convention Center pentru a se conecta cu tendințele globale și locale din industria DataCenter. Tematica diversificată și experții invitați pe scenă s-au concentrat pe teme precum Inteligența Artificială, perspectivele de crestere ale pieței locale, atractivitatea României pentru investitori, dar și inovații tehnologice și soluții reale la provocările operatorilor. Prezentările și discuțiile evenimentului s-au bazat pe opinii și analize ale instituții de top precum Uptime Institute, Knight Frank, DC Byte și  IDCA. Evenimentul a avut susținerea partenerilor Schneider Electric, Rittal, EneriaCAT, Panduit, nVent și sponsorilor HP Enterprise, Reichle & De-Massari, AKSA, Vertiv, Knight Frank, HiRef, Pyralis, Uniline și Cummins, Fujitsu.

Mihai Manole, CEO Tema Energy, a deschis discuțiile din acest an printr-o intervenție în care a luat pulsul industriei. Reprezentantul Tema Energy l-a citat pe Michael Dell, care anticipează creșterea capacității data center cu până la 100 de ori în următorii 10 ani. În acest context, el a creionat câteva direcții principale: creșterea accelerată a centrelor de date, transformarea rapidă a modelelor de dezvoltare a centrelor de date, cu modele de la zeci, la sute sau mii de MW per centru de date și cu tehnologii de tip liquid cooling/backdoor cooling, care pot răci până la 100 kW IT într-un singur rack. În plus, tehnologiile Machine Learning (ML), Inteligență Artificială (AI)  și Large Language Model dictează creșterea pieței.

Un studiu Uptime Institute anunță că majoritatea centrelor de date corporative on-premise se mută accelerat în off-premise. În 2023, am înregistrat o scădere la 48% iar în 2024 este asteptată o nouă scădere, cu 43%. Există multă presiune pentru eficientizarea centrelor de date, atât din partea opiniei publice, cât și prin noile reglementări. Germania a impus un PUE maxim pentru toate DC locale de maxim 1,5 până în 2027 si de cel mult 1,3 pana in 2030. Mihai Manole anticipează un platou de dezvoltare pentru piețele mature, pentru că cererea este mare, dar capacitatea, destul de limitată. Piețele superdezvoltate (SUA, UK) vor face loc piețelor emergente, printre care și România, cu staruri precum Madridul, care e pe cale să devină un nou pol al industriei.

România se înscrie în acest trend de dezvoltarea a centrelor mari de date, deși în prezent ele nu depășesc 5-10 MW fiecare. Spre exemplu, ClusterPower are capacitate chiar și de 200 MW, dar se dezvoltă treptat: asistăm la dezvoltări în fază incipientă (proiecte, aprobări) cu până la 45 MW fiecare. În plus, datele Knight Frank arată că piața românescă poate să crească de 3 ori sau chiar si de 7-8 ori față de capacitatea și amprenta din prezent. București Ilfov (care deja concentrează peste 75% din amprenta de data centere) poate deveni hub regional european.

Avantajele pe care le pune România pe masă? Investitorii data center sunt atrași de costurile reduse cu terenurile, construcția și operarea unui DC românesc, de resursa umană ieftină, energia în abundență, cu o pondere mare de energie verde, și costuri cu energia electrică similare sau mai mici decât cele din Europa de Vest.

Stephen Beard, Global Head of Data Centers Knight Frank, a remarcat că, în România, nevoile IT vor crește de cinci ori în următorii 5 ani. Deși chiria medie este cu 24,9% mai mare în țara noastră decât în Europa de Vest, CapEx pentru construcții și utilități este cu 18% mai mic, din cauza forței de muncă ieftine, accesului regional mai bun la furnizori și taxelor de import mai mică. Investitorii sunt atrași și de costurile de operare data center cu 15% mai mici față de platformele din Europa de vest. Pe de altă parte, Knight Frank atrage atenția că permisele de construire se obțin greu în România, este crucială o bună colaborare cu companiile de utilități, dar și implicarea guvernului. Sunt necesare și facilități fiscale pentru a susține ascensiunea pieței, dată fiind importanța critică a serviciilor.

O singură oră de întrerupere a centrelor de date echivalează cu pierderi de până la 400 de mii de dolari, a subliniat Vasile Voicu, Manager Digital Solutions Orange Romania.

În primul Panel al ediției, Martin Ford, CEO M247 International, a atras atenția că principala provocare pe piața românească este controlarea variabilelor: costuri, probleme ale lanțurilor de aprovizionare, anticiparea schimbărilor în cererea clienților. Potrivit lui, este necesară reconfigurarea centrului de date pentru nevoile clienților viitorului. În această direcție, M247 plănuiește, pe termen scurt să crească densitatea pe rack la 15-20 kW , iar pe termen lung (următoarele 15 luni) să adauge un nou centru de date campusului său. În materie de inovații, M247 explorează tehnologiile de mentenanță predictivă, care cresc longevitatea echipamentului.

Sorin Andone, Managing Director NXDATA, companie de pionierat pe scena românescă de Data Center, care funcționează 100% pe bază de energie verde și folosește procese SCADA, aplicații specializate DCIM pentru automatizarea proceselor, a avut la rândul său o intervenție. Am aflat de Sorin Andone că un nou centru de date, NXDATA 3, este în pregătire și va fi online până la finalul anului. Directorul NXDATA a remarcat și câteva provocări: problema de personal, în a păstra și recruta talente inginerești pentru centre de date, dar și presiunea noii directive NIS 2.0, care impune ca termen limită de implementare luna octombrie 2024. În materie de inovații, NXDATA este promotorul răcirii adiabatice, compania beneficiază de un astfel de sistem automat, ce folosește tehnologia utilizată de toți marii jucători globali din domeniu. Sorin Andone a precizat că tehnologiile de răcire sunt esențiale pentru că determină eficiența întregului data center.

Rachid Arabi, Vice President of Europe & UK Uptime Institute, a remarcat că populara tehnologie de răcire Direct Liquid Cooling (DLC) vine și cu noi provocări la nivel de design și operare. Potrivit lui, e nevoie de schimbarea completă a designului pentru a încorpora acest sistem. Pe tema modificărilor de design, dar în contextul impactului AI asupra centrelor de date, Michele Venturini, EMEA Business Manager AC Power Vertiv, observă că AI provoacă shiftul de la CPU la GPU, care sunt mai puternice, au nevoie de mai multă energie, și produc mai multă căldură. Astfel, datorită AI, tehnologiile de tip liquid cooling vor deveni o necesitate.

În premieră, DataCenter Forum a găzduit un panel dedicat oportunităților de investiții în piata data center locală, la care au participat: Scott Roots – DcByte, Cosmin Georgescu – Cluster Power și Florin Furdui – Portland Trust.

Cosmin Georgescu, CEO ClusterPower, companie care, în prezent, deține și operează primul centru de date hyperscale certificat Tier 3 Uptime Institute din Europa de Sud-Est, a oferit câteva detalii despre proiectul a cărui idee s-a născut la o ediție anterioară a DataCenter Forum.

„Ideea s-a născut la DataCenter Forum. Am plecat cu un design pe o infrastructură DC extrem de complexă și competitivă, am evaluat 10 locații, iar în final a câștigat Craiova. (…) Am avut ajutorul autorităților locale, avem drum expres aproape gata către Pitești, aeroportul Craiova se extinde cu un nou terminal și are legături cu alte orașe europene, ceea ce are un aport uriaș. (…) Cererea globală e imensă, se dublează de la an la an, fapt care generează o viteză și oportunitate amețitoare. Avem clienți din Londra care au echipamentele împachetate să le trimită la noi, iar oportunitățile de dezvoltare sunt spectaculoase”, a povestit Cosmin Georgescu.

Complementar, Florin Furdui de la Portland Trust a nuanțat că ”Piața românească a centrelor de date este pregătită să crească semnificativ în următorii ani, determinată de creșterea cererii de noi tehnologii, cum ar fi inteligența artificială, și de necesitatea suveranității datelor și a eficienței energetice. România are un avantaj strategic în acest sector, datorită poziției sale geografice, forței de muncă talentate și a surselor abundente de energie regenerabilă.. Cu 25 de ani de experiență în proiecte imobiliare de și de energie durabilă, Portland Trust, cunoaște provocările importante pe care birocrația și administrația locală le prezintă pentru dezvoltarea oricărui proiect nou de centru de date și de aceea a, suntem dedicați să lucrăm îndeaproape cu partenerii noștri, pentru a asigura o execuție lină și de succes a proiectelor noastre de centre de date..”

Acestea sunt doar câteva dintre direcțiile discuțiilor care au avut loc în cadrul DataCenter Forum 2024. Vă invităm să urmăriți întregul eveniment în materialul video de mai jos:

La finalul DataCenter Forum 2024, Mihai Manole, CEO Tema Energy, a oferit premiile celei de-a șasea ediții. Ele au mers către companii care au dat dovadă de excelență în următoarele sectoare:

Data Center certification of the year: Orange România, pentru certificarea centrului de date Cluj-Napoca de către Uptime Institute.

Digitalization of the year – public institutions: proiectul Hub Servicii MAI, pentru eforturile continue de digitalizare prin fonduri europene și pentru cel mai modern centru de date guvernamental din prezent.

Data Center IT&C sistem vendor of the year: Vodafone România, pentru câștigarea și implementarea unora dintre cele mai mari proiecte de digitalizare din România.

Colocation and cloud provider of the year: M247, pentru cel mai bun ritm de umplere al unui centru de date de tip cloud și colectare.

Data center networking inovation: R&M, pentru inovațiile pentru îmbunătățirea transmiterii de date și flexibilitatea soluțiilor destinate segmentului data center.

Best data center cooling innovation: nVent, pentru inovațiile oferite în domeniul climatizării profesionale pentru data centere și supercomputere de până la 80 kW pe rack.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *