DataCenter Forum 2019 devine un reper pentru industria centrelor de date din România

Stimaţi parteneri,

Vă mulţumim pentru interesul acordat DataCenter Forum 2019. Cea de a treia ediție a DataCenter Forum, singurul eveniment local dedicat industriei centrelor de date și infrastructurilor critice, a reunit și anul acesta peste 300 de specialiști

Editia 2019 a inclus 12 workshop-uri și sesiuni de dezbateri susținute de lideri ai industriei centrelor de date la nivel mondial, precum Vertiv, BICSI, APC, Riello, Uptime Institute, Corning, Ritttal, Hoppecke, Cummins, Reichle & de Massari, Uniline TCS, Pyralis precum și Cisco – companie aflată la prima participare în cadrul evenimentului. Complementar, echipamentele Cisco au putut fi văzute la lucru şi în cadrul Centrului de date mobil expus la eveniment. O altă premieră a fost internaţionalizarea forumului şi prezenta în audienţă a unor vizitatori din Japonia, Grecia, Republica Moldova şi UK.

„Este o provocare de la o ediție la alta să aducem pe piața românească soluții noi cu adevărat utile Data Centerelor. Am reușit și anul acesta, cu sprijinul partenerilor noștri locali și internaționali, să creăm un eveniment interactiv, unic pe piață locală atât prin structură, cât și prin conținutul tehnologic promovat“, a declarat Mihai Manole, Managing Partner Tema Energy, compania care organizează evenimentul.

O premieră a reprezentat și participarea la DataCenter Forum a Telekom România, companie care a prezentat în sesiunea de deschidere a evenimentului studiul de caz al celui mai nou centru de date realizat la Cluj cu sprijinul specialiștilor Tema Energy. Proiectul a fost prezentat Victor Voicu, Product Marketing Manager Telekom România. Noul centru Telekom România din Cluj va avea o capacitate totală de 300 de rack-uri, o putere electrică disponibilă de 1 MW și întrunește cerințele Tier 3, conform standardelor Uptime Institute. Data Centerul realizat cu ajutorul specialiștilor Tema Energy este capabil să ofere redundantă completă, cu o disponibilitate de 99,982%, asigurată prin designul și modul de realizare a proiectului. (Proiectul a inclus furnizarea, instalarea și configurarea de soluții de climatizare, grupuri electrogene, UPS-uri cu baterii, sistem anti-incendiu, securitate fizică, automatizări, instalații electrice și mecanice).

Sesiunea de deschidere a DataCenter Forum 2019 a inclus și o prima prezentare susținută de Scott Roots, Europe Business Development Director Uptime Institute pe zona EMEA, care a trecut în revistă cele mai importante tendințe care se prefigurează anul acesta în industria Data Center la nivel mondial.

Perspectiva globală a fost „scalată“ la nivel local în cadrul panelului interactiv moderat de Mihai Manole, care a analizat alături de Marian Gheorghe, Director Key Account & ICT Telekom, și Viorel Delinschi, Data Center Operations Manager IBM, provocările actuale pe care le presupune construirea și operarea unui centru de date . Au fost abordate subiecte de interes pentru Data Centerele din România, precum:

rolul automatizărilor în compensarea deficitului de specialiști din acest domeniu, dar și în dezvoltarea arhitecturilor de tip Edge Computing;
anticiparea cerințelor pieței și planificarea operațiunilor de extindere;
soluții practice pentru ținerea sub control a riscului seismic;
modalități de creștere a eficienței energetice prin utilizarea de surse alternative de energie și sisteme de răcire cu apă etc.

Participanţii au explicat importanța retehnologizării pentru extinderea duratei de viață a unui Data Center, prezentând procesul de upgrade al UPS-urilor și înlocuire a bateriilor finalizat anul trecut și realizat cu ajutorul Tema Energy. Problema atingerii capacității maxime în cadrul unui Data Center a fost abordată de Marian Gheorghe, care a detaliat modul în care Telekom valorifică centrele pe care le deține prin dezvoltarea de arhitecturi High Density.

Soluțiile și tehnologiile prezentate la DataCenter Forum 2019 au putut fi văzute la lucru în cadrul spațiului expozițional, unde organizatorul evenimentului a fost prezent cu Data Centerul mobil, un produs proiectat și realizat integral de Tema Energy în configurații personalizate pe cerințele clienților finali, precum și cu propria soluție de Data Center Infrastructure Management (anunțata în avanpremieră anul trecut), o soluție 100% personalizabila care monitorieaza toate echipamentele dintr-un centru de date.

Succesul de audiență de care s-a bucurat DataCenter Forum 2019 generează însă provocări pe măsură, a explicat Mihai Manole, managing partner Tema Energy: „Succesul repurtat și de cea de a treia ediție a DataCenter Forum ne confirmă faptul că am reușit să punem bazele unei tradiții a industriei locale de Data Center, dar ne obligă să ridicăm ștacheta pe viitor. Sperăm să fim și în 2020 la nivelul așteptărilor profesioniștilor din acest domeniu cu sprijinul partenerilor noștri, cărora le mulțumesc pe această cale pentru suportul oferit.“