Cât de atractivă este piața DataCenter din România pentru investitori?

În ultimii ani, industria globală a centrelor de date a cunoscut o creștere fără precedent, determinată de cererea tot mai mare pentru servicii digitale, cloud computing,  video streaming și stocare de date. Pe măsură ce revoluția digitală se răspândește în diverse industrii și societăți, importanța unei infrastructuri solide pentru centrele de date nu poate fi supraestimată. Investitorii în căutare de oportunități în acest sector își îndreaptă atenția către piețele emergente cu condiții favorabile, iar una dintre aceste piețe care a atras un interes semnificativ este cea din România. Acest articol explorează atractivitatea pieței românești de centre de date pentru investitori, analizând situația actuală a pieței și oportunitățile potențiale pe care le oferă. 

Stare de fapta

Economia României se află pe locul 19 în lume ca complexitate și sofisticare, și se estimează că va înregistra o creștere medie de 2,9% până în 2030, potrivit unei analize efectuate de experții de la Universitatea Harvard. Pe de altă parte, piața românească a centrelor de date se află încă în stadiile sale de dezvoltare, dar există o cerere semnificativă pentru o capacitate extinsă. Până în 2022, în România existau aproximativ 40 de facilități de centre de date, majoritatea fiind facilități mai mici cu o suprafață sub 300 mp pentru sala de date. Prezența facilităților hiperscalabile rămâne limitată, cu o excepție semnificativă fiind ClusterPower Technology Campus, care are o capacitate de până la 4.500 de rackuri și 200 MW. Alți jucători importanți includ Orange, Kyndryl (fosta divizie IBM), GTS (parte a DT), StarStorage, M247 și NXDATA. Operatori globali și continentali de centre de date, cum ar fi Equinix Inc., Digital Realty Trust Inc., NTT și Data4, nu sunt prezenți în România. La nivel național, conform analiștilor, centrele de date românești au consumat în 2022 aproximativ 1,5 miliarde kWh (3% din consumul național de energie), în creștere față de 1,023 miliarde în 2018.

În 2022, portalul de știri Profit.ro a publicat articole despre planurile Microsoft și Portland Trust de a achiziționa terenuri pentru construirea unor noi centre de date, dar nu există informații suplimentare despre aceste proiecte.

Avantaje curente

Eficiența costurilor

Un avantaj cheie care face piața românească de centre de date foarte atractivă pentru investitori sunt costurile. Operarea unui centru de date în România este semnificativ mai ieftină în comparație cu multe alte țări europene. Acest lucru se datorează în primul rând mai multor factori, inclusiv costurile mai mici ale forței de muncă, stimulentele fiscale favorabile și, în special, costurile mai mici ale energiei. Ultimul aspect este deosebit de important, deoarece cheltuielile cu energia constituie o parte semnificativă din costurile operaționale ale unui centru de date. Prețurile energiei din România sunt competitive, oferind investitorilor un avantaj financiar semnificativ.

Securitate și reglementări

Încrederea investitorilor în piața românească de centre de date este consolidată de robusta sa experiență în domeniul securității cibernetice. Guvernul român și-a demonstrat angajamentul față de protejarea infrastructurii critice, aliniindu-se Directivei NIS 2 și implementând o nouă lege privind securitatea cibernetică. Dedicarea guvernului pentru securitatea cibernetică asigură că centrele de date înființate în România beneficiază de un mediu sigur de operare.

Conectivitatea

România se mândrește cu o infrastructură de telecomunicații bine dezvoltată, dotată cu conexiuni optice de fibră de mare viteză. Această conectivitate asigură transferul facil al datelor către și dinspre centrele de date din țară, creând un mediu favorabil pentru companiile care necesită o performanță eficientă și o rețea fiabilă. Mai mult, poziția strategică geografică a României facilitează conectivitatea către piețele din Europa Centrală și Balcani, consolidându-i poziția ca hub regional de date.

Din perspectiva schimbului internațional de date, România este conectată la piețele majore din Europa Centrală și Balcani prin rețelele de cabluri terestre operate de EXA Infrastructure, Turk Telecom și Telia Sonera. În plus, cablul submarin care ajunge în Constanța (Diamond Cable) asigură schimbul de date cu regiunea Caucazului, în timp ce celălalt cablu submarin care ajunge în Mangalia (KAFOS) asigură schimbul internațional de date cu Orientul Mijlociu prin intermediul Varnei (Bulgaria).

Rețea energetică stabilă la nivel național

O rețea electrică fiabilă este esențială pentru funcționarea neîntreruptă a centrelor de date, care adesea trebuie să funcționeze non-stop. România oferă o sursă de energie stabilă, minimizând riscul de întreruperi și disfuncționalități. În plus, angajamentul țării față de sursele de energie regenerabilă oferă un avantaj unic, aliniindu-se tendințelor globale de sustenabilitate și reducând potențial costurile operaționale pe termen lung pentru operatorii de centre de date.

Forța de muncă calificată în IT

Investitorii care iau în considerare piața românească de centre de date pot beneficia și de o forță de muncă extrem de calificată. Țara are o forță de muncă cu o solidă pregătire în domeniul tehnologiei informației și ingineriei, ceea ce facilitează recrutarea de personal calificat pentru operațiunile și întreținerea centrelor de date. De altfel, Bucureștiul ocupă locul 30 în topul celor mai potrivite orașe pentru operarea unui Centru de date, din perspectiva accesului la specialiști IT, conform ”European Data Centres: investment hot spots” realizat de Savills. 

Oportunități pe termen lung

Mixul Energetic și inițiativele verzi

Mixul energetic al României prezintă o oportunitate atractivă pentru investitorii în centre de date. Țara se bazează semnificativ pe surse de energie regenerabilă, inclusiv energie eoliană, hidroenergie și energie solară, ceea ce o plasează ca locație favorabilă pentru operațiuni de centre de date cu impact ecologic redus. Pe măsură ce sustenabilitatea devine un punct focal pentru afaceri la nivel mondial, angajamentul României față de energia verde se aliniază cu tendințele din industrie și oferă un avantaj competitiv. În 2022, producția de energie electrică în România a fost de 53,5 TWh, cu 13,71% din energie provenind din surse eoliene, 26,47% hidroenergie, 1,76% energie solară și 20,15% energie nucleară (conform ANRE).

Digitalizarea și avansul tehnologic

România este pe o traiectorie de digitalizare rapidă, atât în sectorul privat, cât și în cel public. Programele de finanțare susținute de guvern încurajează investițiile în tehnologii de ultimă oră, cum ar fi calculul în cloud, inteligența artificială, învățarea automată și blockchain. Această împingere către inovare tehnologică nu doar că creează un ecosistem înfloritor pentru servicii digitale, ci și stimulează cererea de infrastructură solidă pentru centrele de date, necesară pentru susținerea acestor avansuri.

Multiple locații strategice

Atunci când aleg o locație pentru un centru de date, intervin diferiți factori. Proximitatea față de sursele de energie, conectivitatea, disponibilitatea de forță de muncă calificată, riscul de dezastre naturale și impactul asupra mediului joacă un rol crucial. În România, orașe precum București, Timișoara, Brașov, Sibiu și Cluj-Napoca emerg ca posibile puncte fierbinți pentru centre de date. Bucureștiul și Timișoara oferă o conectivitate puternică și disponibilitate de forță de muncă, în timp ce celelalte orașe sunt atractive datorită riscului redus de cutremure și sprijinului comunității.

Ramuri industriale cu dezvoltare majoră

Diverse industrii se evidențiază ca potențiali clienți pentru centrele de date din România. Sectorul auto, care include companii precum Dacia, Ford și Continental, depinde în mare măsură de procese intens consume de date. Industria electronică, cu mărci precum Philips și Bosch, solicită de asemenea o infrastructură solidă pentru date. În plus, sectorul public și universitățile contribuie la diversitatea de clienți care ar putea beneficia de servicii îmbunătățite de centre de date.

În concluzie, piața românească de centre de date oferă o propunere captivantă pentru investitorii în căutare de oportunități în economia digitală în plină expansiune. Eficiența costurilor, angajamentul față de securitatea cibernetică, alimentarea fiabilă cu energie, forța de muncă calificată și locația strategică creează un mediu favorabil pentru înființarea centrelor de date. Mixul energetic al țării, eforturile de digitalizare și industriile diverse prezintă oportunități interesante pentru creștere și inovație. Pe măsură ce cererea globală pentru centre de date continuă să crească, avantajele unice ale României o plasează ca destinație atractivă pentru investiții în centre de date.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *