Data Center Infrastructure Management, realitatea bate predicția

Beneficiile utilizarii unei solutii de Data Center Infrastructure Management sunt evidente, pentru ca doar astfel un operator poate să știe, detaliat și în timp real, situația prin care trece. Ce capacitate are disponibilă si in ce cabinete, ce consum are pe diverse arii functionale, circuite sau tipuri de echipamente, care este eficienta energetica reala, unde sunt cele mai mari riscuri etc.

Aceasta nu inseamna ca toate centrele de date au o solutie centralizata de management al infrastructurii. Exista unele voci care sustin ca, desi exista pe piata de aproape un deceniu, solutiile de Data Center Infrastructure Management nu au reusit sa-si atinga orizontul de crestere. Argumentele sunt speculative, insa piata IT nu a dus niciodata lipsa de prooroci funesti. Unii au ramas, spre nefericirea lor, in istorie. Precum presedintele IBM Thomas Watson, care decreta in 1943 ca: “There is a world market for maybe five computers“. Sau Steve Ballmer cu celebrul sau verdict de acum 10 ani: “There’s no chance that the iPhone is going to get any significant market share”. Problema e ca atunci cand au emis sentintele de mai sus nimeni nu i-a putut contrazice cu argumente viabile la momentul acela. In cazul DCIM insa lucrurile nu stau deloc asa.

Jocul cu cifrele de piata

Ce-i drept, daca te iei dupa predictiile analistilor, e greu sa-ti faci o imagine clara asupra evolutiei pietei solutiilor DCIM. De exemplu:
• in 2013, Gartner preconiza ca, pana in 2017, penetrarea DCIM va ajunge la 60%;
• in 2015, un studiu Uptime Institute arata ca doar 27% din Data Centere implementasera o solutie de acest tip
• in 2016 o analiza Intel-Dell arata ca 53% din centrele de date utilizau deja un sistem DCIM.
Nici cu valorile pietei lucrurile nu-s foarte clare. In 2011, MarketsandMarkets estima ca piata urma sa ajunga la 3,14 miliarde USD in 2017, cu o rata de crestere de peste 47%. Peste cinci ani, Market Research Engine preconiza un ritm de crestere de doar 21% pentru piata DCIM, valoarea de 2,8 miliarde USD urmand sa fie atinsa abia in 2024.

Mici “detalii” de imagine

Greu deci de obtinut o imagine coerenta. Dar diferentele de “perspectiva” sunt explicabile daca facem cateva precizari necesare. Cum ar fi de exemplu ca predictia Gartner se referea strict la centrele de date mari (mai mari de 3.000 sq ft si doar din America de Nord) si ca ratele de penetrare variaza in functie de pietele analizate (de exemplu, in SUA si Marea Britanie gradul de adoptie este estimat la 80%).
Pe de alta parte, analizele asupra valorilor de piata nu iau in calcul decat informatiile furnizate de vendorii mari (din randul carora s-au retras “consacrati” precum CA Technologies si CommScope), dar nu si de jucatorii de nisa. (Instructiv in acest sens este studiul “DCIM ≠ DCIM” ).
O alta mentiune necesara e ca, in prezent, exista destul de multe centre de date folosesc solutii dezvoltate in-house pe care le asimileaza sistemelor DCIM. (Combinatia Building Management System + Microsoft Visio are adeptii sai.) Dar care nu acopera toata gama de functionalitati pe care un software de management al infrastructurii le ofera. (Definitia data de Gartner sistemelor DCIM face o diferentiere clara: “DCIM tools are data-centre-specific, rather than general Building Management System tools, and are used to optimise data centre power, cooling, networking resources and physical space.”)

Cazuistica DCIM

Daca lasam insa de o parte predictiile asupra ratei de penetrare, ritmului de crestere anuala si valorilor pietei, majoritatea studiilor citate furnizeaza o serie de informatii relevante despre utilitatea solutiilor DCIM. Dar si despre asteptarile managerilor centrelor de date de la acest tip de solutii.
De exemplu, studiul Intel – Dell citat arata ca 75% din centrele de date care implementasera deja sisteme DCIM o facusera pentru a obtine reducerea costurilor. Dintre acestea insa aproape doua treimi (64%) utilizau DCIM-ul ca pe un substitut al solutiilor de management al electro-alimentarii, iar mai mult de jumatate (51%) pentru monitorizarea consumurilor de energie si cresterea eficientei energetice.
Este adevarat, zona de Power Management este critica pentru managerii de Data Center (44% din centrele de date se confrunta saptamanal cu probleme in acest domeniu), insa o solutie DCIM livreaza mai mult decat atat. Studiul de anul acesta Intel – Schneider Electric atesta ca 57% din managerii centrelor de date implementeaza solutii DCIM pentru a scapa de operatiunile manuale de rutina, care consuma mult timp. Interesant este insa ca, post-implementare, primul beneficiu recunoscut de 44% din manageri e ca solutia DCIM i-a ajutat in identificarea, monitorizarea si managementul infrastructurilor “legacy”. (Urmat apoi de scaderile de costuri – 29%.)

Concluziile…

… sunt dificil de sintetizat si riscant, daca tinem cont de valabilitatea estimarilor asupra evolutiei pietei. Dar cert piata DCIM nu da semne de extinctie.
La fel de clar este insa si faptul ca rezultatele obtinute de centrele care au implementat solutii DCIM nu concorda in proportie de 100% cu asteptarile initiale.
Motivul nu e dificil de depistat: mai mult de un sfert (28%) din administratorii centrelor de date recunosc ca nu au cunostinte detaliate despre cum ii poate ajuta o solutie DCIM. Iar aici, un integrator de sistem precum TemaEnergy  , cu competente si experienta in domeniul Data Center, va poate ajuta atat sa alegeti solutia adecvata (motiv de de ingrjorare pentru 20% din manageri), cat si sa va incadrati in bugetele alocate (conditie esentiala pentru 33%).