Tot mai mulţi beneficiari optează pentru Centre de Date containerizate. Piaţa de profil creşte cu 25%

Investiţile în Centre de Date containerizate sunt în creştere, pe masura ce tot mai multe companii descoperă beneficiile economice şi tehnologice. Analiştii de la Industry Research preconizează că, peste patru ani, valoarea pieţei va fi 18,64 miliarde USD (față de 4,78 miliarde cât înregistra în 2017), ceea ce înseamnă o creştere de 25.46%.

La o scurtă trecere în revistă a analizelor pe această nișă de piață, principalii factori care alimentează rata anuală de creștere sunt: nevoia tot mai mare de arhitecturi Edge Computing și dezvoltarea proiectelor Iot de mare amploare. În blocstarturi se află însă și mult-așteptata intrare pe piață a tehnologiei 5G, care promite să pună la grea încercare infrastructurile furnizorilor de servicii telecom.

Să le luăm însă pe rând:

  • Edge Computing – adopția pe scară largă a serviciilor Cloud în mediul enterprise, dar nu numai, corelată cu utilizarea pe scară a dispozitivelor mobile obligă furnizorii să găsească soluții flexibile care să le permită să își livreze serviciile cu o latență cât mai mică. Și, oricât de generoase ar fi lățimile de bandă, cea mai eficientă soluție rămâne amplasarea centrelor de date la „margine“, respectiv cât mai aproape de utilizatorii finali. Să construiești însă un Data Center de la 0 este o întreprindere costisitoare și cronofagă și de aceea soluția achiziționării unei centru de date containerizat este mult mai rentabilă. Argumentul este valabil și în cazul rețelelor 5G, mai ales că noile arhitecturi modulare, care utilizează componente prefabricate, permit Data Centerelor containerizate să atingă un nivel de densitate energetică extrem de competitiv. Și reușesc lucrul acesta asigurând o eficiență energetică (PUE de 1,2-1,3) care pentru multe centre este încă un deziderat.
  • Internet of Things – proiectele IoT au trecut de faza pilot, în care și-au demonstrat utilitatea, și au ajuns în cea în care trebuie să genereze plus-valoare. Ori pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie de capacități mari de procesare și stocare, capabile să opereze cu volume uriașe de date. Și în acest caz utilizarea centrelor containerizate într-o arhitectură distribuită reprezintă soluția optimă, mai avantajoasă decât centralizarea tuturor proceselor în Data Centerele clasice.

Există însă numeroase țări – cum este și cazul României – în care triada Edge Computing – IoT – 5G nu a început încă să își facă simțit efectul la scară mare și în care totuși cererea de centre de date containerizate inregistrează creșteri.

Motivele nu sunt greu de decelat.

În primul rând este vorba de criza acută de spațiu fizic cu care se confruntă tot mai multe organizaţii. Sunt companii cu sedii amplasate în centrele marilor orașe în clădiri inadecvate și care nu au de gând să se mute într-un centru de hosting și nici în Cloud. Sunt spitale care, pentru a putea stoca și procesa datele pacienților în conformitate cu reglementările în vigoare, au nevoie de mai mult decât câteva servere vechi înghesuite într-o încăpere răcită cu un aparat de aer condiționat. Sunt instituții publice centrale și chiar locale pe care mutarea interacțiunii cu cetățeanul în mediul online și presiunea de a-i furniza acestuia servicii electronice tot mai complexe le obligă să caute soluții care să se încadreze în buget.

Pentru toate aceste „cazuri“, centrele de date containerizate reprezintă o soluție viabilă. Pentru că un container nu are nevoie de autorizații de construcție, ci doar de un spațiu adecvat pentru amplasare și conectare, și vine gata configurat și pretestat, putând fi dat în funcțiune rapid. Avantajul major este dat însă de faptul că Data Centerele containerizate sunt livrate nu doar cu sistemele de calcul în sine, ci cu toate facilitățile necesare – de la sisteme de răcire, electroalimentare și electro-backup, până la cele de detecție și stingere a incendiilor și de securitate fizică.

Nu numai costul de achiziție este mai mic decât cu cel al construirii efective a unui Data Center tradițional, ci și cel de operare. Conform studiului „TCO Analysis of a Tradițional Data Center vs. a Scalable, Containerized Data Center“ (realizat de Schneider Electric) economiile pot să ajungă la până 30% din TCO-ul unui centru clasic.

Un al doilea factor care alimentează creșterea cererii de centre de date containerizate este obligativitatea asigurării continuității operaționale și a disponibilității datelor. Începând din mai 2018, GDPR a forțat multe organizații să conștientizeze importanța backup-ului. Așa că din ce în ce mai multe companii au ales centrele containerizate pentru a-și pune în aplicare strategiile de Disaster Recovery, preferând să păstreze și opereze in-house datele cu caracter sensibil.

Pentru a obține rezultatele scontate în cel mai scurt timp posibil, alegerile trebuie făcute însă cu atenție – de la zonele de amplasare ale containerelor,  la configurațiile echipamentelor instalate, pentru a putea exploata pe timp îndelungat avantajul scalabilității și flexibilității componentelor modulare preconfigurate. De aceea, apelul la un furnizor cu competențe și experiență probate în domeniul Data Centerelor containerizate este un demers nu doar util, ci mai ales necesar.