Prevenția incendiilor în Data Center este mai ieftină decât intervenția

În pofida evoluției tehnologice, incendiile reprezintă un factor de risc real pentru centrele de date. Pericolul este alimentat de ineficiența soluțiilor de detecție, dar și de o defectuasa  proiectare și funcționare a sistemelor de prevenire și stingere, care cauzează la rândul lor downtime-uri neplanificate.

Incendiile sunt responsabile pentru 21% dintre întreruperile funcționării centrelor de date, ocupând poziția secundă în ierarhia downtime-urilor cu cauze non-IT (după întreruperile alimentării cu energie electrică – 43%).

Din punct de vedere al timpului necesar pentru remedierea daunelor generate, focul și defectuoasa funcționare a sistemelor de prevenire și stingere a incendiilor se situează însă pe primele locuri în clasamente:

  • 25 de ore sunt necesare în cazul incendiilor;
  • 17,1 ore – pentru defecțiunile survenite în funcționarea sistemelor de prevenire și stingere;
  • 16,7 ore – pentru disfuncționalitățile sistemelor IT;
  • 12,4 ore – pentru pagubele generate de evenimentele de mediu;
  • 7,8 ore – pentru defecțiunile sistemelor de răcire;
  • 6,5 ore – pentru întreruperile alimentării cu energie electrică.

Cele 25 de ore indicate de studii reprezintă însă doar o valoare orientativă pentru că, atunci când intervenția în stingerea focului întârzie, temperaturile înalte, fumul și substanțele în suspensie rezultate în urma arderii cauzează pierderi care nu mai pot fi recuperate.

De la foc la apă

Dar nu doar focul în sine generează pagube irecuperabile, ci și…apa! Este deja un exemplu clasic cazul Data Centerului din Calgary, Canada, care a suferit în 2012 pierderi majore din cauza faptului că incendiul izbucnit în afara incintei centrului a declanșat sistemul de stingere cu apă, care în două ore a inundat întreagă clădire.

Pentru a preveni asemenea evenimente și – mai ales – pagubele aferente, specialiștii recomandă, în primul rând, utilizarea sistemelor moderne de detecție timpurie a incendiilor, care folosesc atât detectori de tip spot de nouă generație, cât și tehnologii de detecție cu aspirare a fumului (Air Sampling Detection – ASD).

Tehnologiile inteligente de detecție de tip spot integrează algoritmi avansați pentru analiza datelor provenind de la mai mulți senzori analogici, care detectează apariția fumului și monitorizeaza variațiile de temperatură și ale nivelului de monoxid de carbon. Noile sisteme spot folosesc metode de activare de tipul „cross-zone“, prin care emiterea unei alerte este validată prin analiză informațiilor furnizate de alți senzori.

Specialiștii recomandă utilizarea detectorilor spot în combinație cu sistemele de aspirare de tip ASD (sau VESDA – Very Early Smoke Detection Apparatus), care au avantajul că:

  • depistează fumul încă din primele faze de apariție a acestuia, având un nivel de sensibilitate superior;
  • acuratețea rezultatelor nu influențează fluxurile de aer și nici nivelul de diluare a fumului;
  • sunt mai flexibile din punct de vedere al posibilităților de amplasare a componentelor de aspirare și al accesului pentru realizarea lucrărilor de mentenanță;
  • asigură o detecție pe mai multe niveluri, ceea ce permite configurarea lor în conformitate cu condițiile caracteristice fiecărui centru de date și stabilirea mai multor niveluri de alertare și scenarii de răspuns.

Cum să reduceţi riscurile

În ceea ce privește stingerea efectivă a incendiilor, majoritatea centrelor de date utilizează la momentul actual fie un sistem cu gaz inert (Inergen), fie sisteme care utilizează ca agenți FM-200 sau Novec 1320. Fiecare sistem are avantajele și dezvantajele proprii (spații de amplasare, instalații de deversare etc.), însă ambele acționează eficient în fazele timpurii ale incendiilor.

Specialiștii avertizează însă că, pentru ca acest lucru să se întâmple și nivelul pagubelor să fie minim, este nevoie ca proiectarea, implementarea și mentenanța sistemelor de stingere a incendiilor să fie realizată de către companii specializate, cu competențe certificate și experiență în domeniu.

Nu este un avertisment gratuit – la începutul acestui an un centru de date Nasdaq din Finlanda a înregistrat un downtime care a survenit în urma testării sistemelor de stingere cu gaz, cauza fiind zgomotul generat de duze la eliberarea agentului.

(Un experiment realizat relativ recent de către Siemens a demonstrat că, la o intensitate a sunetului de peste 110 decibeli, vibrațiile generate afectează funcționarea și integritatea echipamentelor hard disk.)

Situații similare s-au mai întâmplat deja în 2015, în cazul primăriei orașului Glasgow, în 2016, în centrul de date regional al ING Bank din România, și în 2017 într-unul dintre Data Centerele pe care Microsoft le deține în Europa.