“Bigger! Better! Faster!” este formula de baza pentru conturarea cerintelor companiilor fata de furnizorii de servicii IT, fie ei interni sau externi. In cazul centrelor de date, “mantra” se traduce in: mai multa putere de procesare, mai mult spatiu de stocare, mai multa latime de banda. Totul fara a afecta insa nivelurile de disponibilitate si securitate. Si, mai ales, fara a le afecta eficienta enegetica.
Sunt pretentii perfect legitime. Dar satisfacerea lor creste nivelul de incarcare a infrastructurii centrelor de date, consumurile si costurile de administrare. Si oricat de prevazator ar fi un arhitect IT si oricate masuri de supra-provizionare si-ar lua, potentialul de dezvoltare al unui Data Center este, totusi, limitat.
Functionale, dar ineficiente
In ultimii ani, numeroase centre cu infrastructuri rigide si eficienta energetica scazuta au ajuns la limita extinderii fizice si nu mai pot tine pasul cu modificarile si noile cerinte ale proceselor de business. Sunt zeci de astfel de Data Centere supraaglomerate, cu sisteme de distributie a energiei electrice si patch-panel-uri care nu mai fac fata cresterii densitatii energetice si nevoilor de racire, cu capacitati de conectivitate limitate si cu solutii de securitate cu eficienta scazuta.
Dar care continua sa functioneze. Pentru ca organizatiile care le detin si opereaza nu renunta la ele din motiv ca au investit consistent si nu sunt pregatite sa isi schimbe modelul de operare. Sau pentru ca opereaza sisteme “legacy” a caror conversie este dificila, costisitoare si – mai ales! – riscanta si au cerinte de securitate si conformitate care le limiteaza posibilitatea migrarii datelor si aplicatiilor in Cloud. Si mai ales pentru ca putine companii isi pot permite sa rada totul si sa re-construiasca de la zero un centru de date. Cele mai multe se adapteaza din mers schimbarilor.
Sansa la supravietuire
Desi pare contradictoriu in contextul adoptiei generalizate a Cloud-ului , exista “speranta” si pentru companiile care nu vor sau nu pot sa renunte la propriile Data Centere. Tehnologia evolueaza si apar constant solutiile noi, inovatoare.
Specialistii Gartner, de exemplu, recomanda organizatiilor care vor sa amelioreze eficienta energetica a centrelor sa investeasca prioritar in rezolvarea cerintelor imediate. Sa se concentreze pe imbunatatirea randamentului si pe strategii de dezvoltare incrementala, sa isi monitorizeze consumurile energetice si eficienta operationala, sa selecteze si implementeze tehnologii, produse si servicii care sa le asigure o agilitate sporita si imbunatatirea nivelului de disponibilitate si securitate fizica si informatica. Sunt recomandari pertinente, dar care presupun fie competente interne avansate, fie apelarea la serviciile integratorilor de sistem din zona de Data Center, cu specialisti si best practices verificate in practica.
Nici limitarile fizice nu sunt insurmontabile. Pot fi rezolvate, de exemplu, prin apelarea la furnizorii de servicii de colocare, care sunt principalul vector de crestere a pietei de constructii de centre de date (+22% pe an). Sau prin extinderi rapide – in mai putin de jumate din timpul necesar unui centru ca sa devina operational –, utilizand arhitecturi de tip micro-Data Center sau centre de date containerizate, cu infrastructuri modulare, prefabricate (alt segment de piata care creste anual cu peste 20%).
Pentru a valorifica astfel de oportunitati este necesar insa ca decizia sa fie facuta in cunostinta de cauza, pentru a fi intelese nu doar beneficiile, ci si provocarile pe care le presupune adoptia unei noi tehnologii.
Fiti la curent cu noutatile industriei!
DataCenter Forum 2017 ofera raspunsuri viabile la acest cumul de provocari, expo-conferinta fiind unul dintre evenimentele de referinta ale industriei centrelor de date din Romania. Evenimentul organizat de Tema Energy, liderul pietei locale de proiectare si executie de Data Centere la cheie, reuneste cei mai importanti furnizori de solutii de electro-alimentare, climatizare, power back-up, securitate si comunicatii de pe piata locala, cele mai noi produse putand fi vazute la lucru in spatiul expozitional special amenajat la Crowne Plaza.
Evenimentul organizat de Tema Energy asigura audientei posibilitatea de intra in contact cu furnizorii si integratorii de sisteme pentru a afla in mod direct cat de corect pot raspunde solutiile promovate cerintelor si nevoilor reale pe care le au.
In premiera pe piata locala, DataCenter Forum 2017 va include si un workshop pe tema “Operation Management Best Practices”, sustinut de Uptime Institute USA, cea mai mare organizatie mondiala de certificare a centrelor de date si a specialistilor din acest domeniu.
Inregistrati-va la adresa https://www.datacenter-forum.ro pentru a beneficia de participare gratuita la evenimentul care se va desfasura in data de 11 mai 2017 la Crowne Plaza Hotel, Bucuresti.