Scade eficiența energetică a centrelor de date?

DATACENTER FORUM 2020 > Blog > Știri > Scade eficiența energetică a centrelor de date?

0

Scade eficiența energetică a centrelor de date?

11 martie 2020 | dcf | Știri

Anul trecut, pentru prima oară în cei 12 ani de când Uptime Institute monitorizează evoluția la nivel global a indicelui de eficiență energetică a industriei centrelor de date, valoarea acestuia a crescut. Conform Global Data Center Survey , Power Usage Effectiveness (PUE) a avut în 2019 o valoare de 1,67, în creștere față de anul precedent cu 0,09. Practic, valoarea PUE de anul trecut a fost egală cu cea înregistrată în 2012!

 

Pesimiștii susțin că evoluția trebuie interpretată ca un semnal de alarmă, în condițiile în care consumul anual de energie electrică al industriei Data Center (estimat la 200 TWh) crește constant. Și mai ales ținând cont de faptul că din 2007 până în 2018, indicele PUE a scăzut de la an de an, ajungând de la 2,5 la 1,58, adică cu peste 60% în intervalul menționat.

 

Este adevărat însă că, dacă privim mai cu atenție datele Uptime Institute, vom vedea că cea mai scădere a indicelui PUE s-a înregistrat în prima jumătate a perioadei. Și că din 2013 (PUE de 1,65) până în 2018 evoluția descrescătoare s-a atenuat, diminuarea fiind de doar 0,07.

 

Însă chiar și așa evoluția este inexplicabilă.

Aparent doar pentru că, evident, explicații există și motivele sunt cât se poate de solide.

 

Astfel, potrivit specialiștilor, principală cauză a creșterii indicelui de eficiență energetică semnalată de Uptime Institute o reprezintă migrarea aplicațiilor și serverelor din centrele de date on-premises către mediile cloud publice, respectiv adoptarea arhitecturilor hibride.

Este un fenomen extins, care face ca în numeroase situații Data Centerele deținute și operate in-house să funcționeze ineficient. Pe de o parte pentru că, în condițiile în care tot mai multe servere sunt mutate în Cloud, indicele PUE crește deoarece restul soluțiilor auxiliare – în special cele de răcire, care sunt responsabile de aproximativ 30% din consumul de energie electrică – nu sunt redimensionate corespunzător. Pe de altă parte, pentru că migrarea aplicațiilor crește numărul serverelor subutilizate (potrivit statisticilor Comisiei Europene, în 2015 nivelul de încărcare varia între 10 și 25%) și a celor menținute în funcțiune în mod inerțial (așa numitele „comatose servers“, care pot ajunge să reprezinte și până la 30% din totalul mașinilor fizice sau virtuale dintr-un centru de date, după cum arată studiile realizate de Stanford University și Uptime Institute).

 

O altă explicație a fenomenului constă în faptul că eficiența energetică a unui server este direct proporțională cu „mediul“ în care se află. Conform unui studiu realizat de Lawrence Berkeley National Laboratory și citat recent de Bloomberg,  un server aflat într-un Data Room are un indice PUE de 2, în timp ce același model de server hostat într-un centru de date hyperscale ajunge la o valoare de 1,2. În cazul unui astfel de Data Center, 80% din consumul de energie merge către echipamentele IT (servere, stocare, rețea) și doar 13% către sistemele de răcire.

Comparativ, valoarea PUE stabilită de Uptime Institute pentru 2019 (1,67) arată că doar 60% din consumul de energie revine IT-ului. În top se află marii funizori de servicii cloud, precum Google, care înregistrează în centrele sale de date o medie PUE de 1,11. (Și chiar de 1,06 în unele Data Centere, compensând astfel cel mai ineficient centru, cel din Singapore, unde temperaturile ridicate și umiditatea crescută fac că valoarea PUE să fie de 1,17.)

 

Unii analiști estimează că, în contextul în care adopția modelului hybrid cloud va continua să capete amploare, este posibil să asistăm și anul acesta la o evoluție similară a indicelui PUE la nivelul industriei Data Center. Pe de altă parte însă, efectele migrării în cloud pot fi „compensate“ prin reajustări ale sistemelor auxiliare și retehnologizări, respectiv prin adoptarea de soluții de răcire și electro-backup de nouă generație, mai eficiente energetic și mai bine adaptate noilor nevoi ale centrelor de date. Specialiștii Tema Energy vă pot ajuta să faceți alegerea corectă în acest sens și să vă rentabilizati investițiile deja realizate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *