Despre tehnologiile noi și viitorul Centrelor de Date, cu Rachid Arabi, Uptime Institute

Centrele de date sunt motorul actualei economii digitale, alimentând de la servicii de video-streaming și social media, până la e-commerce și Inteligență Artificială (AI). Orientarea către cognitive power este una evidentă, dacă spre exemplu, ne raportăm la revoluția ChatGPT și la declarațiile Nvidia că ar putea livra 1,5 milioane de platforme de servere AI, până în 2027. Potrivit analiștilor, platformele de serverele GPU  ar putea consuma jumătate din totalul de energie necesar centrelor de date funcționale în prezent.

Evoluția aplicațiilor AI determină Centrele de Date să investească în tehnologia de răcire Direct Liquid Cooling (DLC), care eficientizează consumul de energie. Reglementările UE (Energy Efficiency Directive) pun și presiune în aceeași direcție, deocamdată mai ales pe partea de raportare a consumului. Devin tot mai importante și cerințele investitorilor în centre de date, aceștia consideră România o alternativă mai ieftină la Europa de Vest. De exemplu, în România, costurile de operare Data Center sunt cu 15% mai mici față de Europa de Vest, potrivit datelor Knight Frank.

Am discutat împreună cu Rachid Arabi, vicepreședinte Uptime Institute pentru Europa și Marea Britanie, despre toate aceste direcții ale industriei, la cea de-a șasea ediție DataCenter Forum 2024. Arabi are o experiență de peste 20 de ani în industria Data Center și a lucrat cu multinaționale precum Schneider Electric, ajutându-le să construiască și să opereze centre de date.

Potrivit lui, tot mai mulți investitori plănuiesc să își extindă prezența pe piața Data Center din Europa de Est, ca alternativă la centrele de date deja existente în vestul Europei. Investitorii văd creșterea și potențialul țărilor est-europene și vor să ofere disponibilitate mai mare și reziliență pe tot continentul.

România, o locație cu potențial pentru investitorii Data Center

Poziționarea geografică, conectivitatea și latența, disponibilitatea/costul utilităților (mai ales energia electrică) și posibilitatea de a folosi energie verde sunt printre principalele criterii ale investitorilor Data Center. Accesul la forță de muncă calificată și ieftină face însă diferența. Pe de o parte, investitorii trebuie să găsescă o cale pentru a fi aproape de clienți, dar trebuie să se asigure și că serviciile lor sunt atractive și competitive în materie de costuri. România bifează toate aceste criterii. Rachid Arabi remarcă și faptul că România și-a dezvoltat mult infrastructura și este pregătită să găzduiască noi centre de date și să atragă investitori.

Datele Knight Frank arată că piața românească de Data Center are potențialul de a crește cu până la 8 ori față de capacitatea și amprenta actuale. București-Ilfov, care deja concentrează peste 70% din amprenta centrelor de date din țară, promite să devină un adevărat hub regional la nivel european. Din perspectiva Uptime Institute, cele mai mari atuuri ale României în această ecuație sunt: poziționarea central-europeană,  resursa umană cu experiență, dar ieftină, și potențialul mare de energie sustenabilă prin valorificarea energiei eoliane și solare. Potrivit unui studiu Deloitte , România se numără printre țările UE cu cel mai mare potențial natural pentru surse de energie regenerabilă.

Impactul AI. Direct Liquid Cooling (DLC)

La nivel global, centrele de date consumă aproximativ 3% din totalul energiei generate la nivel mondial, iar 20% din consumul total aparține centrelor de date hyperscale. Raportul anual al International Energy Agency (IEA) () arată că, până în 2026, necesarul energetic al centrelor de date s-ar putea dubla față de 2022.

Densitatea centrelor de date a crescut semnificativ de la o medie de 8-10 kW, la 50-60 kW sau chiar 100 kW. Ea se datorează adoptării la scară tot mai mare a arhitecturilor high-density și aplicațiilor de Inteligență Artificială. Acestea necesită mai multă putere, generează mai multă căldură și au nevoie de răcire mai eficientă. Direct Liquid Cooling oferă o soluție. Potrivit lui Rachid Arabi, toate aceste schimbări afectează designul și modul de operare a centrelor de date, de aceea felul în care sunt „găzduite” noile tehnologii nu trebuie să compromită reziliența și disponibilitatea acestora.

În prezent, DLC acoperă doar aproximativ 10-15% din tehnologia de răcire folosită în centrele de date, drept urmare, industria Data Center depinde încă de tehnologia de răcire tradițională. Reprezentantul Uptime a remarcat că există numeroase îngrijorări la nivel de industrie în legătură cu impactul DLC la nivel de design și operare. Cu toate acestea, Arabi are încredere că DLC va crește în viitor, însă industria va avea nevoie de o perioadă de tranziție pentru a ajunge la un consens și pentru a învăța cum funcționează, cum poate fi proiectată corespunzător și cum poate fi operată.

„Nu este vorba doar despre a instala un sistem de răcire în centrele de date, ci despre a schimba designul centrului în totalitate, despre a încorpora această tehnologie nouă în cea existentă, pentru că nu te poți baza pe DLC ca soluție unică de răcire, ci e nevoie de un ecosistem hibrid, unde se folosesc tehnologiile tradiționale împreună cu DLC, iar acest ecosistem va fi dedicat aplicațiilor de foarte mare densitate, adică cele AI”, în opinia lui Rachid Arabi.

Cât costă tehnologia DLC

Deoarece DLC elimină componente active precum ventilatorul, sistemul de răcire va deveni mai eficient, dar în ceea ce privește distribuția apei și centrala de apă rece, trebuie crescută capacitatea pentru a putea încorpora DLC. Cu toate acestea, pe termen lung costurile vor fi reduse, deoarece procesul de răcire este eficientizat. Pe de altă parte, Rachid Arabi consideră că vor fi necesare investiții în educație, în transferul de cunoștințe, pentru a-i pregăti pe operatori pentru noua tehnologie.

Alte tehnologii promițătoare

Reprezentantul Uptime a făcut și un scurt rezumat al altor noi tehnologii de impact în industria Data Center. Iau avânt soluțiile de sustenabilitate, se caută un răspuns la întrebarea „cum putem produce eficient energie din surse curate?”. Există deja și câteva răspunsuri: energia eoliană poate sprijini infrastructura Data Center, nu complet, ci parțial, pentru a atinge obiectivele de sustenabilitate. Se încearcă și refolosirea căldurii produse de hardware în alte direcții, fie că e vorba despre o fermă sau o simplă piscină.

„Tendința se concentrează pe modurile în care putem folosi majoritatea energiei pe care o producem în centrul de date, pentru a-l transforma dintr-un consumator de energie, într-un producător de energie”, a punctat Rachid Arabi.

Există noi tehnologii și pe partea de management a centrului de date, mai ales în raportarea de sustenabilitate, dar și noi soluții de software care îi pot ajuta pe operatori să raporteze consumul de energie, pentru a respecta legislația europeană.

Directiva privind eficiența energetică (EED) este o oportunitate

EED obligă centrele de date de peste 500 kW să raporteze anual consumul și modul de utilizare a energiei, cât și modul în care este refolosită căldura generată de hardware. Rachid Arabi consideră că EED ar trebui privită drept oportunitate.

„Cred că Uniunea Europeană încearcă să obțină o viziune clară asupra consumului centrelor de date. Ulterior, vor oferi o reglementare care va ajuta industria Data Center să devină mai sustenabilă. Este un standard la fel ca oricare altul, nu putem continua să irosim energie în centrele de date, trebuie să facem schimbări drastice, trebuie să vedem acea schimbare implementată zilnic, la nivel de operare și design. Este în beneficiul tuturor”, consideră Rachid Arabi.

Tranziția nu se va petrece însă peste noapte, fiind necesare strategii pe câțiva ani. Uptime Institute a lansat recent serviciul „Sustainability Assessment” pentru a-i ajuta pe operatori să abordeze mai ușor aceste provocări de sustenabilitate, prin raportare. Astfel, ei pot descoperi zonele în care trebuie să lucreze pentru a atinge aceste obiective.

De urmărit și ediția specială ZF Live realizată la Data Center Forum 2024.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *