Creste deficitul de specialisti in centrele de date

Dezvoltarea economiei digitale a generat un deficit de forţă de muncă în industria centrelor de date, care risca să se acutizeze în următorii ani. Conform unui studiu realizat de Uptime Institute în 2018:

 • 45% dintre managerii Data Centrelor estimau că lipsa de personal le va limita dezvoltarea în următorii cinci ani;
 • 38% confirmau faptul că se confruntă deja cu dificultăţi în găsirea de candidaţi calificaţi pentru locurile de muncă deschise;
 • 17% întâmpinau probleme cu retenţia angajaţilor.

Studiul citat avertizează că automatizarea şi adoptarea tehnologiilor de Inteligenţă Artificială în cadrul Data Centerelor nu vor reuşi să compenseze acest deficit, care se va adânci şi va începe să fie resimţit la nivel global. Pentru a preîntâmpina acest risc, Uptime Institute recomanda operatorilor centrelor de date să dezvolte noi strategii de angajare, în paralel cu înmulţirea iniţiativelor de formare profesională.

Sunt măsuri necesare în contextul în care instituţiile de învăţământ superior nu reuşesc să acopere nevoia de specialişti în acest domeniu, lipsind la momentul actual programe educaţionale la nivel naţional care să răspundă nevoilor specifice centrelor de date. Crearea acestor curricule este un demers dificil, care presupune agregarea de cunoştinţe multidisciplinare (de la electrotehnica, automatizări şi reţelistică până la sisteme de răcire, de prevenire şi stingere a incendiilor, securitate fizică etc.). Totodată, cursurile teoretice trebuie susţinute prin programe intensive de practică, personalul centrelor de date trebuind să aibă capacitatea de a lucra cu o largă varietate de tehnologii şi vendori, adaptându-se continuu la schimbările tehnologice şi ale cerinţelor de reglementare.

Pentru a compensa deficitul de forţă de muncă calificată, specialiştii recomanda operatorilor centrelor de date să investească în strategiile de training şi, mai ales, în certificarea angajaţilor.

La momentul actual, numeroase companii şi organizaţii oferă programe de formare profesională, recunoscute internaţional. La nivelul anului trecut, printre cele mai căutate şi apreciate certificări în Data Centere se numărau:

 • Acredited Tier Specialist – Uptime Institute;
 • Data Center Design Consultant (DCDC) – BACSI;
 • Cisco Certified Network Associate/Professional (CCNA/CCNP) – Cisco;
 • Certified Data Center Management Professional/Technician Professional (CDCMP/CDCTP) – CNet;
 • Data Center Operations Manager (DCOM) – Internaţional Data Center Auhtority;
 • Data Center Certified Associate (DCCA) – Schneider Electric;
 • Data Center Architect – Dell EMC;
 • Certified Data Centre Professional – EPI.

Lista programelor de formare profesională în domeniul centrelor de date este însă mult mai lungă. EPI, de exemplu, deţine un Data Centre Competence Framework (EPI-DCCF) cu nu mai puţin de 40 de competente, care acoperă de la construcţia şi operarea unui Data Center, până la specializările HR Manager şi Legal Advisor.

Totodată, numărul certificărilor disponibile creşte continuu – una dintre cele mai recent lansate pe piaţa este Data Center Certified Mission Critical Operator (CMCO), program oferit de Global Skills X-change Corporation (GSX), furnizor de servicii de formare profesională din Statele Unite.

Cererea pe certificărilor variază în funcţie de continent şi de vechime, respectiv de recunoaşterea acestora în piaţă. Astfel, în timp ce standardele Uptime Institute sunt recunoscute la nivel mondial, numărul specialiştilor europeni certificaţi de această entitate este sensibil mai mic decât cel al celor de pe continentul american. Situaţie care nu se regăseşte şi în cazul certificărilor CompTIA, şi ele de sorginte americană.

Uniunea Europeană a încercat să recupereze decalajul înregistrat în această zonă prin lansarea programului European Code of Conduct for Data Centre Energy Efficiency, căruia i-a asociat relativ recent un „Intermediate Certificate“, atestat de către BCS. Abordarea este însă mult mai directă în SUA, unde problema eficienţei energetice în centrele de date este asumată la nivel naţional, Department of Energy derulând prin centrul său de expertiză propriul program de training – Data Center Energy Practitioner (DCEP), cu două cursuri disponibile: Generalist şi HVAC Specialist.

În ultimii ani au început să apară şi în Europa o serie de iniţiative interesante la nivel educaţional. De exemplu, HELHA (Haute Ecole Louvain en Hainaut din Mons, Belgia) oferă un program de master cu durata de doi ani în domeniul „Datacenter engineering“, dezvoltat împreună cu mai multe instituţii de învăţământ europene şi nume mari ale industriei IT, precum Google, ABB, Schneider Electric etc. E adevărat însă că o iniţiativă similară a fost dezvoltată în SUA încă de acum cinci ani, de către Hewlett Packard şi Southern Methodist University of Texas.

La rândul său, Institute of Technology din Sligo, Irlanda, oferă din 2017 primul program de licenţă în ingineria centrelor de date (realizat cu sprijinul Microsoft, Facebook, Google şi LotusWork). În replică, Northern Virginia Community College furnizează de anul trecut programul de specializare „Dată Center Operations“ (cu durata de patru semestre).

Cursa programelor educaţionale este benefică pentru centrele de date. Dar, până când aceste iniţiative vor fi replicate şi de către alte ţări, cursurile de forme profesională rămân singurele metode viabile de a compensa deficitul de personal calificat.