Generatorul EODev GEH2, aliatul tranziției energetice

 Hidrogenul este elementul chimic cel mai des întâlnit în natură, fiind practic o resursă inepuizabilă. Un kilogram de hidrogen conține 33,6 kilowați-oră (kWh) de energie utilizabilă, în timp ce benzina și motorina conțin doar aproximativ 12-14 kWh/kg. Hidrogenul „regenerabil” sau „verde” este cel produs prin electroliza apei, metodă care folosește electricitate provenită din resurse regenerabile pentru a separa hidrogenul de oxigenul din apă, fără emiterea de gaze cu efect de seră. Pentru că procesele de producere și ardere ale hidrogenului au ca produs secundar doar vapori de apă, hidrogenul este considerat în prezent una dintre cele mai sustenabile surse alternative de energie.  

Problemele climatice sunt tot mai acute iar adoptarea practicilor/politicilor verzi de către societate și companii este tot mai reglementată și devine o necesitate care poate reduce riscul de evenimente catastrofale. Potrivit agenției interguvernamentale globale International Renewable Energy Agency (IRENA), (https://www.irena.org/Publications/2023/Feb/Global-landscape-of-renewable-energy-finance-2023) investițiile globale în energie regenerabilă au atins nivelul record de 500 de miliarde USD în 2022. Totodată, Agenția Internațională de Energie (IEA) arată că cererea de hidrogen a ajuns la 94 de milioane de tone (Mt) în 2021, depășind nivelul de dinaintea pandemiei (91 Mt în 2019). (https://www.iea.org/reports/global-hydrogen-review-2022/executive-summary) Drept urmare, hidrogenul verde devine o soluție populară la nivel mondial deoarece este 100% sustenabil, este ușor de depozitat și este versatil, permițând folosirea ulterioară în nenumărate industrii. Rezervoarele de hidrogen comprimat sunt capabile să stocheze energie pentru perioade lungi de timp și sunt totodată mai practice decât bateriile litiu-ion, deoarece sunt mai ușoare. Mai mult, spre deosebire de biocombustibil sau de energia hidroelectrică, hidrogenul nu necesită suprafețe mari de teren pentru a fi produs. 

Generatorul EODev GEH2 sprijină accelerarea tranziției energetice  

Eneria, divizie a Bergerat Monnoyeur specializată în soluții de producere a energiei, oferă companiilor românești șansa de a-și obține neutralitatea climatică cu ajutorul generatorului de energie EODev GEH2, pe bază de pile de combustie cu hidrogen. Acesta a fost conceput pentru a înlocui generatoarele diesel și cele pe bază gaz atât în aplicații mobile, cât și sub formă de rezervă în caz de urgență. EODev GEH2 garantează zero emisii de CO2 și NOx, nu emană mirosuri, este silențios și deci ideal pentru diferite aplicații urbane, evenimente sau chiar platouri de filmare. Generatorul eliberează în mediu ca produse secundare doar apă și căldură, iar aceasta din urmă poate fi recuperată și folosită pentru încălzire prin procesul de cogenerare.  

GEH2 este ușor de folosit, funcționează la temperaturi ambiante cuprinse între -10 și 40°C, pornește imediat, este scalabil și adaptabil la diferite nevoi de consum. În plus, producătorul EODev a integrat pilele de combustie cu hidrogen de ultimă generație marca Toyota pentru a-i conferi fiabilitate și o durată de viață record, reducând astfel costurile de întreținere. GEH2 are o putere de 110 kVA/88 kW (ESP ISO), un indice de protecție IP 43 (împotriva corpurilor solide mai mari de 1 mm și împotriva picăturilor care cad peste echipament în unghi de 60°) și folosește baterii LiFePO4 cu capacitate de 44 kWh. Acestea sunt cele mai sigure baterii cu litiu disponibile în prezent pe piață. Eficiența energetică a celulei de combustibil este de 50%, prin comparație, motorul unui automobil tipic are o eficiență energetică de aproximativ 25%. La aceste beneficii se adaugă și o amprentă la sol mai mică de 4 mp (3300x1100x2252 mm).  

Avantaje și aplicabilitate  

GEH2 este silențios și nu emană CO2, HC, NOx sau particule fine poluante, ceea ce înseamnă un mediu mai sănătos și mai puțin stresant pentru angajații care nu vor mai fi nevoiți să poarte căști sau măști de protecție. Soluția Eneria este ușor de folosit și inteligentă, generatorul îl va informa pe client oricând nivelul de hidrogen va fi scăzut sau dacă este necesară o operațiune de întreținere. Clientul poate alege inclusiv ca generatorul să îi informeze direct pe tehnicienii producătorului de eventualele probleme. Acest lucru este posibil datorită conexiunii 4G integrate, care permite monitorizarea online continuă prin cloud a unității, chiar și de la distanță, și conectarea mai multor generatoare (inclusiv diesel sau pe bază de gaz) pentru funcția de „Load sharing” (împărțirea sarcinii). În același scop al flexibilității, ecranul de control al generatorului este completat de o interfață remote care permite controlul și achiziția de date de la distanță. În plus, inginerii producătorului EODev au ales materialele folosite pentru fabricarea modelului GEH2 pentru a reduce cât mai mult posibil amprenta acestuia asupra mediului înconjurător.  

GEH2 a fost proiectat pentru aplicații multiple, dovedind o versatilitate peste nivelul pieței. Generatorul și-a dovedit eficiența în medii speciale sau închise (tuneluri, mine, spații închise), locuri izolate (adăposturi, cabane, relee de telecomunicații), șantiere de construcții indiferent de locație, evenimente (concerte, evenimente sportive), zone portuare (electrificarea docurilor) și generatoare de urgență pentru centre de date, spitale, aeroporturi, bănci și alte instituții.   

Eneria Romania este partener al DataCenter Forum 2023. Vă invităm să explorați toate posibilitățile generatorulului EODev GEH2 în zona expozițională a evenimentului din incinta Face Convention Center, pe data de 16 mai.